باید به نیروی انسانی بها داد

تصمیمات خلق‌الساعه و حمایت از رانت‌خواری گره‌ای از مشکلات استارتاپ‌ها را برطرف نمی‌کند

دبیر انجمن فین‌تک با بیان اینکه بخش نامه‌های خلق‌الساعه و تصمیمات خلق‌الساعه و حمایت از رانت خواری‌های سازمان یافته اجازه توسعه فعالیت کسب وکار‌های نوپا و جدید نمی‌دهد، گفت: اگر دولت و حاکمیت دست از این رفتار‌های غلط بردارند و به جای تولید مجوز‌های جدید مجوززدایی کنند، می‌توانیم با یک رشد سریع به کشور اول منطقه تبدیل شویم.

مصطفی نقی‌پورفر موسس و مدیرآزمایشگاه نوآوری بلاکچین و کافه بلاکچین در حال حاضر دبیر انجمن فین‌تک، گفت: فناوری بلاکچین در مرحله اول به عنوان ابزاری برای نگه‌داشت اسناد دیجیتال و نیز به منظور پیشگیری و جلوگیری از دستکاری در اسناد دیجیتالی در فضای اینترنت طراحی و مطرح شد و از این ابزار و فناوری به صورت ذاتی به دلیل دارا بودن رمزنگاری در درون خود از توزیع شدگی بجای متمرکز بودن استفاده می‌شود تا در کنار رمز نگاری، احتمال دستکاری و هک یک سند دیجیتالی را به حداقل ممکن برساند.

وی تصریح کرد: در سال ۲۰۰۹ با استفاده از این فناوری بیت کوین متولد و بر مبنای این فناوری زیرساخت اغلب رمز ارز‌ها و فناوری بلاکچین برای تبادلات و انتقال مالی در رمز ارز‌ها استفاده می‌شود. می‌توان گفت. فناوری بلاکچین اثری در صنعت دنیا خواهد داشت که اینترنت براین صنعت گذاشته است و تقریبا همه صنایعی که قبلا به صورت متمرکز تصمیم گیری و نگهداشت اطلاعات انجام می دادند الان توسط این فناوری تحت تاثیر جدی قرار گرفته است.

نقی‌پورفر در پاسخ به سوالی مبنی براینکه امروزه اکثر استارتاپ‌ها و کارآفرینان و شرکت‌های دانش بنیان در این زمینه ورود کرده‌اند اگر مقایسه‌ای با فناوری‌های نوین داشته باشیم وضعیت ایران در این حوزه به چه صورت است؟ گفت: وضعیت ما به شدت بحرانی و ناامید کننده است و دلیل اصلی آن دولت و حاکمیت است. همچنین تفکرات سنتی حاکم بر رگولاتور‌ها و خامی در بانکداری سنتی قدیم همه این‌ها مانع نوآوری شده است از طرفی فشار تحریم و مشکلات سرمایه گذاری و رفتار‌های بیمه و مالیات با کسب وکار‌ها و سرمایه گذاران باعث شده که حمایت جدی از سرمایه‌گذار صورت نگیرد. متاسفانه این حمایت‌ها بیشتر صوری و ظاهری است و حرف در این زمینه زیاد زده می‌شود.

وی تأکید کرد: متاسفانه عملکرد در این زمینه ضعیف است ما نسبت به کشور‌های اطرافمان از جهت وضعیت زیرساخت‌های رگولاتوری و حاکمیتی رتبه بالای ۱۲۰ در جهان را داریم و این وضعیت افتضاح است؛ اما در عین حال ایران از جهت پتانسیل نیروی انسانی و متخصص رتبه بسیار خوب در دنیا دارد. همچنین از جهت شاخص نیروی انسانی فنی و متخصص و فارغ التحصیلان دانشگاهی جز ۵ کشور اول دنیاست. متاسفانه فضای بسته رگولاتوری و فضای محدود کننده و مبتنی برمجوز و فضای نوآوری کش باعث شده که شاهد مهاجرت افراد باتجربه و متخصص و فنی در کشور باشیم. همچنین میزان بیکاری در بین استارتاپ‌ها عدد بالایی است و این کلا وضعیت را ناامید کننده می‌کند.

مدیرآزمایشگاه نوآوری بلاکچین، اظهار کرد: اگر دولت و حاکمیت دست از این رفتار‌های غلط بردارند و به جای تولید مجوز‌های جدید مجوززدایی کنند و بجای ایجاد موانع جدید مانع زدایی کنند می‌توانیم با یک رشد سریع به کشور اول منطقه تبدیل شویم و گرنه وضعیتمان بدتر خواهد بود. متاسفانه این روی کل اقتصاد کشور اثر منفی خواهد داشت.

وی در پاسخ به سوال دیگری مبنی براینکه دولت‌ها اذعان براین دارند که از شرکت‌ها حمایت مالی و معنوی می‌کند چرا با وجود این امر شاهد این هستم که استارتاپ‌ها و دانش بنیان‌ها با شکست مواجه می‌شوند و یا مجبور به کوچ هستند؟ گفت: حمایت مالی در این فضا زیاد مهم نیست بخاطر اینکه وقتی شاخص نوآوری‌ها در جهان بررسی می‌کنیم حمایت مالی شاخص مهمی نیست؛ دولت بهتر است موانع را بردارد تا بخش خصوصی در این زمینه سرمایه‌گذاری کند چرا که سرمایه گذاران خارجی خیلی علاقه‌مند هستند در ایران سرمایه گذاری کنند، ولی کاملا بلاتکلیف‌اند. نقی‌پورفر تصریح کرد: متاسفانه بخش نامه‌های خلق‌الساعه و تصمیمات خلق‌الساعه و حمایت از رانت خواری‌هایی که به طور سازمان یافته در قانون نهادینه شده است اجازه توسعه فعالیت کسب وکار‌های نوپا و جدید نمی‌دهد. برای ثبت یک شرکت بیش از ۲۵۰۰ مجوز داریم. به طور مثال آخرین استارتاپی که به تازگی ثبت کردیم واقعا ۵۷ روز طول کشید این اصلا غیرقابل قبول است. کل سرمایه گذاری و عدد‌هایی که دولت برای یک استارتاپ می‌دهد شاید به اندازه سرمایه‌ای که یک استارتاپ کوچک در اتحادیه جذب می‌شود نیست.

دبیر انجمن فین‌تک گفت: متاسفانه صحبت‌های بسیاری از سوی مسئولان مطرح می‌شود، ولی عملا اتفاق خاصی رخ نمی‌دهد. به نظر بجای حمایت از این‌ها موانع تولید در کسب و کار برداشته شود و جلوی رانت‌ها را بگیرند. همچنین در حال حاضر اینماد خودش الان مانعی بزرگ برای کسب وکار‌های اینترنتی شده است.

وی افزود: به نظرم از حمایت‌های شعاری و از افتتاح‌های بی مورد در حوزه نوآوری دست بردارند نوآوری نیاز به زیرساخت و سخت افزار و فیزیکی دارد تنها محدود به این‌ها نمی‌شود با افتتاح پشت سرهم مراکز نوآوری در شهر‌های مختلف هیچ اتفاقی در کشور رخ نمی‌دهد؛ چرا که موضوع اصلی نرم‌افزار و سرمایه انسانی است باید به سرمایه انسانی بیشتر اهمیت داده شود.

مدیرآزمایشگاه نوآوری بلاکچین در رابطه با تعداد استارتاپ‌های فعال در حوزه بلاکچین گفت: تعداد آن‌ها آمار قابل ملاحظه‌ای نیست؛ ولی می‌تواند چندین برابر باشد. خیلی از استارتاپ‌ها در مرحله شکل گیری و خیلی از این‌ها هم از ایران مهاجرت کردند. هم اکنون کشور‌های خارجی از جمله کانادا و کشور‌های اروپایی، آلمان، استونی و فنلاند به شدت نیروی انسانی ماهر را جذب می‌کنند.

وی در رابطه با پارامتر‌های سرمایه گذار روی ایده استارتاپی، اظهار کرد: سرمایه گذار اول باید با ریسک آشنا شود و از طرف دیگر برای ارزش آفرینی که انجام می‌دهد توجهات لازم را داشته باشد، ممکن است ارزش چند برابر ایجاد کند، ولی در بازار‌های سنتی چنین نباشد یا شرکت به سرانجام نرسد در مجموع دنیا به این سمت‌وسو حرکت کرده است. زایش کسب وکار جدید بدون اقتصاد زنده، پیر می‌شود براینکه سرمایه‌گذار اقتصاد خود را جوان نگه دارند زایش باید مدام اتفاق بیفتد. اگر از اکوسیستم حمایت واقعی صورت گیرد به طور یقین دائم در حال رشد و بالندگی خواهد بود.

 

مطالب مرتبط
ارسال یک پاسخ

نشانی رایانامه‌ی شما منتشر نخواهد شد.