ظاهر ایرانی، باطن چینی

بررسی گوشی صاایران ویرا V5

بازار گوشی‌های هوشمند داخلی در ایران بسیار محدود است و تعداد برندهای فعال در این حوزه به تعداد انگشتان یک دست هم نمی‌رسد. اما چند ماهی است که صاایران از عرضه موبایل‌های جدید خود می‌گوید؛ گوشی‌هایی که تنها نام برند ایرانی را یدک می‌کشند و واردات پک شده آنها از چین به تایید مسئولان دولتی هم رسیده است. ویرا V5 اولین گوشی هوشمند صاایران است که به همراه سیم‌کارت دائمی ایرانسل و با ۵۹ گیگابایت اینترنت رایگان به فروش می‌رسد. البته کار گوشی ویرا در بازار اقتصادی‌ها ساده نیست و باید با رقبای قدرتمند و با سابقه‌ای نظیر شیائومی و نوکیا رقابت کند.

ویرا وی ۵ در اصل یک گوشی چینی ساخته شده توسط کمپانی Ulefone است. شاید تا به حال نام این کمپانی را نشنیده باشید اما Ulefone گوشی‌های متعددی در سبد محصولات خود دارد و حتی مدل‌های متنوع دیگری با مقاومت بالا در برابر ضربه و نفوذ آب را هم روانه بازار می‌کند. صاایران ویرا V5 همان گوشی Ulefone Note 7P است که در ایران با نامی متفاوت به فروش می‌رسد. این گوشی Ulefone اولین بار در بهار سال ۱۳۹۸ معرفی و روانه بازارهای جهانی شده و به همین دلیل می‌توان گفت که موبایل جدیدی محسوب نمی‌شود. البته عرضه طولانی مدت پس از معرفی یک گوشی، در بین بسیاری از مدل‌های اقتصادی کمپانی‌های مختلف موضوعی مرسوم است؛ ولی به شرطی که گوشی آپدیت‌های امنیتی گوگل را هم تا یکی دو سال دریافت کند. آن طور که در وبسایت ایرانسل گفته شده ویرا V5 امکان به روز رسانی سیستم‌عامل را دارد.

در بسیاری از کشورها که فروش باندل گوشی توسط اپراتور موبایل مرسوم است گاه شرایط ویژه‌ای از جمله خرید اقساطی، با پرداخت هزینه گوشی در طول چند ماه روی قبض کاربر در نظر گرفته می‌شود. گاهی هم گوشی با قیمتی بسیار پایین‌تر از قیمت واقعی به فروش می‌رسد. اما در هر دو این شرایط معمولا گوشی به صورت قفل شده به دست کاربر می‌رسد؛ یعنی کاربر امکان استفاده از گوشی با سیم‌کارت یک اپراتور دیگر را ندارد. در این گونه موارد، گاهی بسته به سیاست‌های اپراتور، کاربر می‌تواند تا چندین ماه پس از خرید باندل گوشی و سیم‌کارت، با پرداخت هزینه‌ای بیشتر، درخواست آنلاک کردن گوشی را بدهد تا با سیم‌کارت‌های دیگر اپراتورها هم قابل استفاده باشد. ایرانسل اما هیچ کدام از این روش‌ها را در پیش نگرفته و موبایلی را عرضه کرده که در مقایسه با رقبا قیمت چندان پایین‌تری ندارد اما در عوض به صورت آنلاک شده و با بسته اینترنت همراه شده است.

مشخصات صاایران ویرا V5:

  • نمایشگر ۶.۱ اینچ IPS با رزولوشن ۶۰۰x۱۲۸۰
  • چیپست مدیاتک هلیو A22 با ۴ هسته کورتکس A53 با فرکانس ۲.۰ گیگاهرتز
  • رم ۳ گیگابایت
  • حافظه داخلی ۳۲ گیگابایت با امکان افزودن کارت حافظه میکرو‌اس دی تا ۱۲۸ گیگابایت (جدا از سیم‌کارت‌ها)
  • دوربین پشتی سه گانه شامل: دوربین اصلی عریض ۸ مگاپیکسلی با گشودگی f1.8 و دو دوربین ۲ مگاپیکسلی
  • دوربین سلفی ۵ مگاپیکسلی
  • ابعاد ۹.۷X ۷۳.۷X ۱۵۶.۱ میلی‌متر
  • وزن ۱۷۸ گرم
  • سیستم عامل اندروید ۹
  • ظرفیت باتری ۳۵۰۰ میلی‌آمپر ساعت
  • درگاه‌ها شامل سیم‌کارت و کارت حافظه، میکرو USB و جک ۳.۵ میلی‌متری هدفون
  • حسگرهای ژیروسکوپ، نورسنج، مجاورت، شتاب‌سنج و اثر انگشت
  • ۲ پورت سیم کارت شامل یک میکرو سیم و یک نانو سیم
  • پشتیبانی از شبکه 3G، 2G و 4G
  • سایر قابلیت‌های ارتباطی شامل بلوتوث ۵.۰، وای‌فای دو بانده و GPS
  • قیمت: ۲،۹۵۰،۰۰۰ تومان

داخل جعبه ویرا V5 علاوه بر خود گوشی یک شارژر ۵ ولت و یک آمپر (۵ وات)، کابل USB، کارت گارانتی، محافظ نمایشگر و کاور سیلیکونی به چشم می‌خورد. ایرانسل این گوشی را ۱۲ ماه گارانتی می‌کند و تضمین ارائه خدمات ۵ ساله را هم می‌دهد. همچنین اگر در مدت ۷ روز پس از فعال‌سازی، گوشی با مشکل سخت‌افزاری یا نرم‌افزاری غیر قابل حل مواجه شود، گوشی تعویض می‌شود.

طراحی و کیفیت ساخت

صاایران ویرا V5 بدنه‌ای پلاستیک و طراحی معمول مشابه با گوشی‌های اقتصادی این روزهای بازار دارد. در بالای نمایشگر یک ناچ قطره‌ای میزبان دوربین سلفی، یک حفره ظریف اسپیکر مکالمه و سنسورهای نور و مجاورت دیده می‌شود. حاشیه‌های دو طرف نمایشگر چندان ظریف نیست و حاشیه بالا و به خصوص پایین هم بسیار پهن است. البته از آنجایی که با یک گوشی اقتصادی طرف هستیم این نوع طراحی چندان هم دور از انتظار نیست.

نسبت نمایشگر به بدنه کمی بیش از ۸۰ درصد یعنی مشابه بسیاری از دیگر گوشی‌های اقتصادی است. نمایشگر با انحنای کمی به فریم اطراف می‌رسد و اندکی بالاتر از فریم قرار گرفته است. با این حال اگر از قاب سیلیکونی محافظ گوشی استفاده کنید نگرانی از خش افتادن نمایشگر روی سطوح صاف کاهش می‌یابد. Ulefone Note 7P در رنگ‌های مشکی، طلایی و بنفش تولید شده اما ظاهرا ویرا V5 در ایران فعلا تنها در رنگ مشکی براق (مدل مورد بررسی) به فروش می‌رسد.

قاب پشتی ویرا V5 جای اثر انگشت و چربی دست را به شدت به خود جذب می‌کند. اطراف قاب پشتی هم با خمیدگی به فریم اطراف می‌رسد و همین موضوع باعث شده گوشی در دست راحت بنشیند و حتی ضخامت ۹.۷ میلی‌متری در دست حس نشود. اما به سراغ اجزای قرار گرفته در قاب پشتی برویم. مجموعه دوربین‌های پشتی به همراه فلش، در یک قاب مربعی با لبه‌های گرد قرار گرفته‌اند. خوشبختانه ماژول‌های دوربین به خوبی داخل بدنه تعبیه شده‌اند و بیرون زدگی بسیار کمی دارند. کمی پایین‌تر از دوربین‌ها حسگر اثر انگشت به چشم می‌خورد. محل قرارگیری حسگر به گونه‌ای است که دسترسی به آن ساده است و حتی اگر دستان کوچکی داشته باشید به راحتی به جای آن عادت می‌کنید.

پایین قاب پشتی لوگوی Vira حک شده و کمی پایین‌تر و سمت چپ، حفره‌‌های اسپیکر مونو گوشی در جایی عجیب دیده می‌شود؛ از این نظر می‌گویم «عجیب» چون مدت‌ها است که اسپکیر بیشتر گوشی‌های هوشمند به لبه پایینی فریم منتقل شده‌اند. در دو طرف سوراخ‌های اسپیکر، دو برآمدگی ظریف با ضخامت حدود یک میلی‌متر به چشم می‌خورد که دلیل وجود آنها جلوگیری از خفه شدن صدای اسپیکر روی یک سطح صاف است.

یکی از نکات غیر معمول صاایران ویرا V5 که این روزها دیگر در کمتر گوشی هوشمندی دیده می‌شود قاب پشتی قابل باز کردن است. برای باز کردن قاب کافی‌است ناخن خود را در بخش فرو رفته‌ای از فریم گوشی در پایین سمت راست وارد کنید. وقتی قاب پشتی را باز می‌کنید یک نکته تعجب برانگیز دیگر دیده می‌شود: عبارت «Designed in IRAN»؛ در حالی که طراحی گوشی صاایران دقیقا مشابه با Ulefone 7P است و تنها تفاوت‌ها به نام VIRA در رو و زیر قاب پشتی و نیز تغییراتی در فرم‌ور برای جایگزینی نام گوشی با V5 محدود می‌شود و اساسا این تغییرات را نمی‌توان «طراحی» مجدد در نظر گرفت.

در زیر قاب پشتی، یک درگاه نانو سیم‌کارت در سمت چپ و دو درگاه در سمت راست برای یک میکرو سیم‌کارت و یک کارت حافظه میکرو اس‌دی قرار گرفته؛ البته امکان تعویض ساده و سریع باتری وجود ندارد. قرار گرفتن درگاه‌های سیم‌کارت‌ها و کارت حافظه در زیر درپوش پشتی باعث شده اطراف گوشی طراحی مینیمال‌ و ساده‌تری نسبت به رقبا داشته باشد که موضوع مثبتی است. در فریم بالای گوشی یک جک ۳.۵ میلی‌تری هدفون به چشم می‌خورد و در فریم سمت راست کلید پاور و ولوم قرار گرفته‌اند. طراحی دندانه‌دار کلید پاور هم به پیدا کردن هرچه راحت‌تر آن کمک می‌کند؛ اما به شرطی که از قاب محافظ سلیکونی همراه گوشی استفاده نکنید. قاب پایینی میزبان پورت میکرو USB و سوراخ میکروفن است و در فریم سمت چپ هیچ کلید یا حفره‌ای به چشم نمی‌خورد.

اما بگذارید کمی از ابعاد صاایران ویرا وی ۵ و تجربه در دست گرفتن آن برایتان بگویم. ابعاد دستگاه و اندازه نمایشگر مناسب است، یعنی نه خود دستگاه آن قدر بزرگ است که در دست گرفتن آن مشکل باشد و نه نمایشگر آن قدر کوچک است که کار با آن سخت شود. وزن ۱۷۸ گرمی برای یک گوشی با این ابعاد معقول است و چندان در دست سنگین حس نمی‌شود. کار طولانی مدت با گوشی هم حس لیز خوردن یا ترس از افتادن را القا نمی‌کند و گوشی در دست متعادل احساس می‌شود.

نمایشگر

نمایشگر IPS صاایران ویرا v5 ابعاد ۶.۱ اینچی دارد و رزولوشن آن ۱۲۸۰ در ۶۰۰ پیکسلی با نسبت ۱۹.۲ به ۹ است؛ به این ترتیب باید گفت که رزولوشن دستگاه کمی از HD پایین‌تر است. تراکم پیکسلی حدود ۲۳۲ پیکسل در هر اینچ چندان بالا به نظر نمی‌رسد و حتی با کمی دقت بزرگی پیکسل‌ها به چشم‌تان می‌آید. البته این حدود تراکم پیکسلی در خیلی از گوشی‌های اقتصادی امری طبیعی است اما برخی از رقبا از این نظر در شرایط بهتری قرار دارند.

منوی تنظیمات نمایشگر تنها گزینه‌های ساده را در اختیارتان می‌گذارد و خبری از امکان تنظیم پروفایل رنگ یا وایت بالانس نیست. یکی از قابلیت‌های این بخش نایت لایت است که در شب و نزدیک زمان خوابیدن، نور آبی را کاهش می‌دهد. روشنایی نمایشگر در محیط‌های داخلی و نه چندان پر نور هم کافی است اما در زیر نور شدید خوانایی نمایشگر کاهش می‌یابد و مجبور می‌شوید دنبال سایه بگردید. روشنایی و کیفیت رنگ‌های نمایشگر در زوایای شدید هم کاهش قابل توجهی پیدا می‌کند اما ویرا V5 از این نظر در مقایسه با برخی از رقبای اقتصادی در شرایط بهتری قرار دارد.

یکی از مشکلاتی هم که البته به چشم بسیاری از کاربران نمی‌آید موضوع نشت نور در لبه‌های نمایشگر در تصاویر روشن است. این مشکل را پیش از این در برخی از گوشی‌های دو سال پیش آنر و هواوی مشاهده کرده بودیم و مدت‌ها است که بیشتر کمپانی‌ها در نمایشگرهای IPS با گوشه‌های گرد، راه حل رفع آن را پیدا کرده‌اند. با این حال از آن‌جایی که Ulefone Note 7P گوشی چندان جدیدی نیست، وجود این مشکل جای تعجبی ندارد.

مسئله دیگری که حین کار با نمایشگر با آن برخورد کردم عدم پاسخ‌دهی به لمس‌ها بود. البته این موضوع با حذف محافظ صفحه‌ای که از قبل روی نمایشگر نصب شده بود به طور کامل حل شد. به همین دلیل پیشنهاد می‌کنم این محافظ صفحه را از همان ابتدای کار با گوشی جدا کنید تا با چنین مشکلاتی مواجه نشوید.

در کل نمایشگر صاایران ویرا وی ۵ در مقام یک گوشی اقتصادی کیفیت و روشنایی قابل قبولی دارد اما برخی از رقبا با رزولوشن کمی بالاتر، تراکم پیکسلی بیشتری را ارائه می‌دهند.

نرم‌افزار و رابط کاربری

صاایران ویرا V5 با اندروید ۹ به دست ما رسیده. نسخه پچ امنیتی گوگل هم مربوط به ماه جولای ۲۰۲۰ یعنی حدود ۶ ماه قبل است که خیلی قدیمی محسوب نمی‌شود. طراحی رابط کاربری، بسیار ساده و نزدیک به اندروید خام است و به جز چند اپلیکیشن از جمله لنز، دانا، چارخونه، پیشنواز و ایرانسل من، اپ زائد دیگری ندارد. لانچر پیش‌فرض گوشی تمامی اپلیکیشن‌ها را در صفحه هوم نشان می‌دهد، البته می‌توانید اپ دارور را هم فعال کنید. در بالای صفحه هوم نوار جستجوی گوگل قرار گرفته که امکان مخفی یا غیر فعال کردن آن را ندارید؛ مگر این که دست به دامن لانچرهای متفرقه دیگر شوید. در صفحه سمت چپ هوم اسکرین، فیدهای خبری قابل مشاهده هستند و در صورت تمایل می‌توانید این صفحه را به طور کامل غیر فعال کنید.

در ویرا V5 سه گزینه برای کلیدهای ناوبری در اختیار دارید. یکی از حالت‌ها کلیدهای مجازی سنتی اندروید است. گزینه دوم ژست‌های تمام صفحه است که با انتخاب آن، تنها دو کلید در پایین صفحه نمایش داده می‌شود. در این حالت با ضربه زدن به کلید مجازی وسط پایین صفحه به هوم می‌روید و با سوایپ به بالا روی این کلید به صفحه اپلیکیشن‌های در حال اجرا منقل می‌شوید. در پایین سمت چپ هم کلید بازگشت به چشم می‌خورد. با انتخاب گزینه سوم، تمامی کلیدهای مجازی از پایین صفحه مخفی می‌شوند و در عوض با سوایپ از وسط پایین صفحه به سمت بالا به هوم می‌روید و با سوایپ از گوشه پایین راست اپلیکیشن‌های در حال اجرا نمایش داده می‌شوند و در نهایت با سوایپ از گوشه پایین سمت چپ به سمت بالا، به عقب بر می‌گردید. این که کدام یک از روش‌ها راحت‌تر هستند موضوعی کاملا سلیقه‌ای است اما من گزینه دوم یعنی ژست‌های تمام صفحه را ترجیح می‌دهم.

تم‌های ویرا V5 تنها به سه مدل پیش فرض محدود است و امکان دانلود موارد بیشتر از طریق اپلیکیشن تم را هم ندارید. از اپلیکیشن‌هایی که کمپانی سازنده به گوشی اضافه کرده، «DuraSpeed» است که از منوی تنظیمات می‌توان به آن دسترسی داشت. دورا اسپید امکان محدود کردن اپلیکیشن‌های در حال اجرا در پس زمینه را در اختیارتان می‌گذارد. یکی از قابلیت‌های مفید در رابط کاربری گوشی امکان استفاده از حسگر اثر انگشت برای جواب دادن به تماس، عکس گرفتن، ثبت اسکرین‌شات و بازگشت به صفحه هوم است. برای استفاده از این قابلیت‌ها هم می‌توانید از تمام انگشتان، حتی انگشتان تعریف نشده برای حسگر استفاده کنید. البته امکان فعال کردن برخی از این قابلیت‌ها به طور همزمان وجود ندارد.

رابط کاربری در بیشتر شرایط نرم و روان اجرا می‌شود؛ اما به شرطی که بازی یا دیگر اپلیکیشن‌های سنگین در پس زمینه در حال اجرا نباشد. زمان لود شدن بازی‌ها و برنامه‌های سنگین اما چندان کوتاه نیست و احتمالا مقصر اصلی این موضوع حافظه داخلی کم سرعت گوشی است.

سخت‌افزار

قلب تپنده صاایران ویرا V5 همان چیپستی است که در بسیاری از گوشی‌های اقتصادی چند سال اخیر حضور پر رنگی دارد. مدیاتک هلیو A22 (مدل MT6761VWB) که پیش از این در گوشی‌هایی نظیر نوکیا ۲.۳ تجربه کار با آن را داشته‌ایم یک مدل اقتصادی است که از پس کارهای عادی و روزمره بر می‌آید. هلیو A22 به ۴ هسته کورتکس A53 با فرکانس ۲.۰ گیگاهرتز مجهز شده و پردازشگر PowerVR GE8300 هم وظیفه پردازش‌های گرافیکی را به عهده دارد. در حالی که هنوز هم بسیاری از گوشی‌های اقتصادی (از جمله نوکیا ۲.۳) با رم ۲ گیگابایتی روانه بازار می‌شوند اما خوشبختانه ویرا V5 با رم ۳ گیگابایتی LPDDR3 با فرکانس ۶۶۷ مگاهرتز همراه شده است.

ظرفیت حافظه داخلی تنها در یک مدل ۳۲ گیگابایتی است اما از طریق پورت میکرو اس‌دی امکان افزایش کارت حافظه تا ۱۲۸ گیگابایت هم وجود دارد. خوشبختانه پورت میکرو اس‌دی با هیچ یک از سیم‌کارت‌ها مشترک نیست و به راحتی می‌توان از دو سیم‌کارت در کنار کارت حافظه به طور همزمان استفاده کرد.

برای محک زدن توان سخت‌افزاری صاایران ویرا وی ۵ به سراغ بنجمارک‌های انتوتو، پی‌سی مارک و تری دی مارک رفتیم. متاسفانه گوشی قادر به اجرای بنچمارک‌های گیک‌بنچ نبود. در ادامه بنچمارک‌های این گوشی را مشاهده می‌کنید.

مدیاتک هلیو A22 در ویرا وی ۵ در تست پی‌سی‌مارک با امتیاز ۴۷۵۹ عملکردی بسیار نزدیک به اسنپدراگون ۴۲۹ (در گوشی‌هایی از جمله نوکیا ۳.۲) دارد. در تست انتوتو اما با امتیاز حدود ۷۷،۶۰۰ عملکردی در حدود ۲۰ درصد بهتر از خود نشان می‌دهد. اما گوشی صاایران با وجود چیپست مشابه با نوکیا ۲.۳ و البته یک گیگابایت رم بیشتر در حدود ۴ درصد کارایی پایین‌تری دارد که البته در عمل تاثیری بر کاربران ندارد. احتمال می‌رود این موضوع به دلیل حداکثر فرکانس کاری هسته‌های پردازنده باشد که بر خلاف گفته سازنده، به ۲ گیگاهرتز نمی‌رسد و حداکثر به ۱.۸ گیگاهرتز محدود است.

در زمینه پرازش گرافیکی، صاایران ویرا V5 در مقایسه با نوکیا ۲.۳ با چیپست مشابه، در حدود ۱۵ درصد کارایی پایین‌تری دارد و بیش از ۳۰ درصد نسبت به پردازشگر گرافیکی آدرنو ۵۰۴ (در گوشی‌هایی از جمله نوکیا ۳.۲) ضعیف‌تر عمل می‌کند.

در کل باید گفت که صاایران ویرا V5 توان اجرای روان و پر جزئیات جدیدترین بازی‌های روز را ندارد و اساسا نباید هم توقع بالایی از چیپست اقتصادی آن داشته باشید؛‌ ولی اگر به بازی‌های ساده‌تر قناعت می‌کنید می‌تواند راضی‌تان کند. در تجربه‌ای که از بازی با گوشی داشتیم Real Racing 3 با جزئیات کم و نرخ فریم پایین اما قابل قبول اجرا شد. بازیهای سبک مثل سونیک دش اما روان و بدون لگ اجرا میشن. در مورد گرم شدن گوشی حین بازی هم نیازی نیست نگران باشید؛ چون ویرا وی ۵ چندان داغ نمی‌شود و دستتان را آزار نمی‌دهد.

گوشی صاایران از نظر امکانات ارتباطی جواب نیازهای ارتباطی بیشتر کاربران را می‌دهد. این گوشی از شبکه‌های LTE پشتیبانی می‌کند و به بلوتوث ۵.۰ مجهز شده است. اما قابلیتی که شاید در کمتر گوشی این رده دیده شود پشتیبانی از شبکه‌های وای‌فای ac (در کنار پشتیبانی از وای فای a/b/g/n) است. در عمل آنتن‌دهی وای‌فای گوشی در هر دو فرکانس قابل قبول است. ویرا V5 همچنین از موقعیت‌یابی مبتنی بر A-GPS، GPS و گلوناس پشتیبانی می‌کند. از امکانات مفید دیگر گوشی، پشتیبانی از USB OTG است و به سادگی می‌توانید با یک تبدیل USB-A به میکرو USB حافظه فلش USB را به گوشی وصل کنید و فایل‌ها را انتقال دهید.

تقریبا چند سالی می‌شود که پای حسگر اثر انگشت به گوشی‌های اقتصادی هم باز شده و موبایل صاایران هم از این سنسور بهره می‌برد. به گفته Ulefone حسگر اثر انگشت در عرض ۰.۱ ثانیه اثر انگشت را شناسایی می‌کند. در عمل هم سرعت حسگر بسیار بالا است اما به ندرت با خطا در شناسایی مواجه می‌شود. از قابلیت‌های دیگر ویرا V5 مجهز شدن به سیستم تشخیص چهره است که به گفته سازنده برای شناسایی تنها به ۰.۲ ثانیه زمان نیاز دارد. با این حال استفاده از آن را پیشنهاد نمی‌کنم؛ چون هم دقت شناسایی پایینی دارد و هم روی امنیت آن چندان نمی‌توان حساب کرد.

کیفیت صدا

همان طور که گفتیم صاایران ویرا وی ۵ اسپیکر تکی دارد که در قاب پشتی گوشی قرار گرفته است. کیفیت صدای اسپیکر برای گوش دادن به موسیقی یا در بازی‌ها در حد یک گوشی اقتصادی است؛ تفکیک صدا قابل قبول است اما خبری از صدای بیس (فرکانس‌های پایین) نیست و تریبل (فرکانس‌های بالا) هم با کیفیت نسبتا پایین پخش می‌شود. منوی تنظیمات صدای گوشی گزینه‌های چندانی را برای بهبود کیفیت صدا در اختیارتان قرار نمی‌دهد و تنها می‌توانید با فعال کردن گزینه BesLoudness‌ حداکثر ولوم اسپیکر را کمی افزایش دهید. از آنجایی که بدون فعال کردن این گزینه صدای خروجی اسپیکر بسیار کم است پیشنهاد می‌کنم حتما آن را فعال کنید. البته حتی با فعال کردن این گزینه هم حجم صدا بسیار پایین است اما در کمال تعجب زمانی که از اسپیکر، صدای زنگ گوشی یا اعلان پخش می‌شود، حجم صدا کاملا کافی و رضایت بخش است.

اگر یادتان باشد از محل عجیب اسپیکر گوشی گفتیم. خوشبختانه با این که اسپیکر تکی در قاب پشتی قرار گرفته اما قرار گرفتن گوشی روی سطح صاف باعث خفه شدن صدای اسپیکر نمی‌شود. خروجی ۳.۵ میلی‌متری هدفون تفکیک صدای قابل قبولی دارد اما ولوم آن کمی پایین‌تر از انتظار است. مدلی که به دست ما رسیده فاقد هدفون همراه گوشی است.

دوربین

صاایران ویرا V5 دوربین پشتی سه گانه دارد که شامل یک حسگر عریض در کنار دو دوربین ۲ مگاپیکسلی می‌شود. در ادامه مشخصات دوربین‌های گوشی را مرور می‌کنیم.

در این شرایط انتظار می‌رود که یکی از دو دوربین ۲ مگاپیکسلی نقش عمق سنج را داشته باشد و دیگری با توجه به رزولوشن پایین احتمالا نقش دوربین ماکرو را به عهده بگیرد. اما در کمال تعجب این دو دوربین هیچ کاری انجام نمی‌دهند و فقط نقش زیباتر کردن ظاهر ماژول‌های دوربین پشتی را به عهده دارند. در حقیقت باید گفت که دوربین پشتی گوشی تکی است. با در نظر گرفتن اندازه سنسور اصلی نباید انتظار ثبت تصاویر خارق‌العاده با این گوشی را داشت؛ به ویژه عکاسی در نور کم که در عمل فقط گوشی‌های پرچمدار به خوبی از عهده آن بر می‌آیند.

رابط کاربری همان طراحی ساده و آشنای مشابه با گوشی‌های اندرویدی سال‌های اخیر را دارد. از نوار پایینی صفحه اصلی به حالت‌های نایت مود، ‌HDR، ویدیو، فوتو، UHD برای ثبت عکس‌های با کیفیت‌تر ۳۲ مگاپیکسلی و بیوتی برای بهبود عکس‌برداری از چهره افراد دسترسی دارید. در گوشه بالای سمت چپ تصویر گزینه‌ای قرار گرفته که با انتخاب آن حالت‌های عکاسی GIF، فیلترهای عکاسی، پانوراما، اسکن هوشمند (بارکد و QR کد) و پرو در دسترس هستند و اگر هر کدام از این گزینه‌ها را انتخاب کنید به آخرین گزینه سمت راست از منوی اصلی اضافه می‌شود. در هر حالت عکاسی هم که باشید در نوار بالایی برخی از گزینه‌های فلاش، پرتره، هوش مصنوعی و تنظیمات مربوط به همان حالت در دسترس است.

رزولوشن پیش‌فرض دوربین اصلی روی ۸ مگاپیکسلی ۴۰۰۰ در ۲۰۰۰ پیکسل یعنی نسبت ۱۸ به ۹ (یا در واقع ۲ به یک) تنظیم شده است. البته می‌توانید با همین رزولوشن، نسبت ۴ به ۳ را هم انتخاب کنید. دوربین سلفی به طور پیش‌فرض عکس‌های ۵ مگاپیکسلی با نسبت ۴ به ۳ می‌گیرد و امکان انتخاب نسبت ۱۸ به ۹ را هم دارید.

اگر حالت عکاسی Beauty را انتخاب کنید گزینه‌هایی از برای زیباتر کردن چهره از جمله باریک کردن چانه، سفید کردن پوست و درشت کردن چشم‌ها در اختیارتان قرار می‌گیرد. برای هر یک از گزینه‌ها هم امکان تنظیم شدت اعمال افکت را دارید. گزینه Auto Beauty هم به طور خودکار بهبودهایی را روی چهره اعمال می‌کند. گزینه UHD در قابلیت‌های عکاسی امکان ثبت عکس‌های ۳۲ مگاپیکسلی (با ترکیب چندین عکس سنسور اصلی ۸ مگاپیکسلی) را در اختیارتان می‌گذارد. تجربه‌ای که پیش از این از کار با چنین قابلیتی در گوشی‌های اقتصادی و میان‌رده دیگر داشته‌ام نشان می‌دهد که چندان هم کاربردی نیست. در ویرا وی ۵ هم عکس‌های ۳۲ مگاپیکسلی کیفیت چندان بالاتری نسبت به نمونه‌های ۸ مگاپیکسلی ندارند اما حجمشان گاه حدود ۶ برابر است. حالت پرو تنها گزینه‌های تغییر دستی ISO، وایت بالانس و نوردهی را در اختیارتان می‌گذارد.

رابط کاربری دوربین باگ عجیبی دارد که دلیل آن روشن نیست. در بسیاری از مواقع حتی اگر رزولوشن عکس دوربین اصلی را روی ۸ مگاپیکسل تنظیم کرده باشید، عکس‌های حالت‌های فوتو، HDR و نایت مود با رزولوشن ۳۲ مگاپیکسلی ثبت می‌شوند. این عکس‌ها بر خلاف نمونه‌های ثبت شده در حالت UHD زمان طولانی‌تری برای ثبت شدن نمی‌برند و تنها مشکل‌شان حجم بسیار بالاتر نسبت به عکس‌های ۸ مگاپیکسلی (گاه حدود ۶ برابر) است.

دوربین اصلی در نور روز در مقام یک گوشی اقتصادی عکس‌هایی با جزئیات قابل قبول می‌گیرد اما در برخی از عکس‌ها به ویژه در شرایط ضد نور، وایت بالانس به هم می‌ریزد و بسته به نمای انتخابی، بیش از حد به سردی یا گرمی متمایل می‌شود. در برخی مواقع هم شعاع‌های نور (فلر) و خطاهای رنگی در عکس به چشم می‌خورد. در ادامه تعدادی از عکس‌های گرفته شده با دوربین اصلی در نور روز را می‌بینید:

حالت HDR بسته به نمای مورد نظر، معمولا بر کیفیت عکس‌ها تاثیر معکوس دارند. این عکس‌ها معمولا بیش از حد روشن ثبت می‌شوند و حتی گاهی تعادل نوری را نسبت به حالت فوتو کاهش می‌دهند. اما گاهی هم به ندرت پیش می‌آید که یک عکس HDR شفافیت کمی بالاتری دارد. در کل پیشنهاد می‌کنم خیلی روی قابلیت HDR حساب نکنید و در نور مناسب به ثبت عکس‌ها در حالت فوتو قناعت کنید.

مشابه بسیاری از گوشی‌های اقتصادی دیگر، کارایی دوربین اصلی در شرایط نوری ضعیف به شدت افت می‌کند. در این عکس‌ها نویز به شدت افزایش می‌یابد و همچنان شاهد خطاهای رنگی و فلر در تصویر هستیم.

نایت مود اما کارایی دوربین اصلی در نور ضعیف مقدار نویز و شفافیت را به میزان محسوسی بهبود می‌دهد و باید بگویم که نایت مود ویرا V5 در شرایط نوری ضعیف معمولا کارآمدتر از حالت فوتو است.

دوربین سلفی ویرا وی ۵ حتی در نور روز هم کیفیت چندان بالایی ندارد و عکس‌ها معمولا تار ثبت می‌شوند. در نور بسیار ضعیف، این دوربین تقریبا به طور کامل غیر قابل استفاده است و متاسفانه امکان استفاده از نور نمایشگر به عنوان فلاش دوربین سلفی را هم ندارید.

گوشی صاایران همچنین امکان ثبت عکس‌های پرتره با دوربین‌های سلفی و پشتی را دارد. البته در بین اقتصادی‌ها انتظار کارکرد کم خطای تصاویر پرتره نمی‌رود و این موضوع شامل حال ویرا V5 هم می‌شود. همان طور که قبل‌تر هم گفتم، ۲ دوربین ۲ مگاپیکسلی پشتی هیج کاربرد خاصی ندارند و با مسدود کردن آن‌ها هم عکس‌های پرتره یکسانی ثبت می‌شوند. عکس‌های پرتره فقط در صورت تشخیص چهره ثبت می‌شوند و امکان ثبت تصاویر بوکه از سوژه‌هایی به غیر از چهره افراد را ندارید. همچنین رابط کاربری دوربین امکان تغییر شدت افکت بوکه را نمی‌دهد.

همان طور که در عکس‌های پرتره مشخص است این تصاویر خطای بالایی دارند و لبه‌های چهره معمولا به خوبی از اطراف تفکیک نمی‌شود. اما گاهی با چند بار سعی و خطا می‌توانید عکس‌های بهتری ثبت کنید. در کل در مورد دوربین‌های گوشی باید گفت که کیفیت چندان بالایی ندارند و مهمترین نکته منفی آنها خطای قابل توجه وایت بالانس و حجم بالای عکس‌ها است. ویرا V5 همچنین امکان فیلم‌برداری 1080p با نرخ ۳۰ فریم بر ثانیه هم دارد. البته صدا به صورت مونو و با کیفیت بسیار پایین ضبط می‌شود و مشابه دیگر گوشی‌های اقتصادی، کیفیت فیلم‌برداری چندان بالا نیست.

باتری و شارژر

ویرا وی ۵ باتری ۳۵۰۰ میلی‌آمپر ساعتی دارد که با توجه به ابعاد و رزولوشن نمایشگر، نه خیلی پر ظرفیت است و نه چندان کم ظرفیت و انتظار می‌رود شارژدهی باتری متوسطی داشته باشد. در عمل اما شارژدهی بسیار پایین‌تر از انتظار است. با یک بار شارژدهی و با کارهای معمول و روزمره سبک می‌توانید تا نزدیک به یک روز روی کار با گوشی حساب کنید ولی اگر قصد بازی کردن داشته باشید باید در میانه روز و احتمالا آخر روز به سراغ شارژر بروید؛ البته فراموش نکنید که این گوشی برای بازی‌های سنگین ساخته نشده است. در تست باتری پی سی مارک، ویرا v5 توانست به مدت ۶ ساعت و ۱۲ دقیقه مداوم زیر فشار نسبتا سنگین و با روشنایی نمایشگر ۵۰ درصد و وای‌فای روشن دوام بیاورد که عدد بسیار پایینی محسوب می‌شود.

در کنار شارژدهی پایین، نکته ناامید کننده دیگر، همراه شدن گوشی با شارژر ۵ وات است که از پس شارژ سریع گوشی بر نمی‌آید. شارژ صفر تا صد درصد گوشی با این شارژر در حدود ۴ ساعت نیاز دارد که زمانی طولانی محسوب می‌شود. از قابلیت‌های مفید ویرا v5، شارژ معکوس دستگاه‌های دیگر از طریق پورت میکرو USB است. البته توان خروجی گوشی چندان بالا نیست و فقط می‌توانید در مواقع اضطراری روی آن حساب کنید.

سخن پایانی

صاایران ویرا V5 یک گوشی اقتصادی که به خوبی از پس کارهای روزمره معمول از جمله وب‌گردی، تماشای ویدیو، بازی‌های سبک و استفاده از اپلیکیشن شاد بر می‌آید اما مشابه دیگر گوشی‌های این رده قیمت، برای عکاسی با کیفیت با موبایل یا اجرای بازی‌های با کیفیت چندان نمی‌توان روی آن حساب کرد.

نوکیا ۲.۳ که از رقبای این گوشی به حساب می‌آید قیمتی تقریبا مشابه دارد؛ البته بر خلاف گوشی صاایران از حسگر اثر انگشت و پشتیبانی از وای‌فای ac و USB OTG بی بهره است و رم کم ظرفیت‌تر ۲ گیگابایتی دارد. از طرف دیگر، تراکم پیکسلی نمایشگر نوکیا ۲.۳ بالاتر است و ظرفیت باتری بیشتر و البته شارژدهی بهتری دارد. علاوه بر این، گوشی نوکیا با اندروید وان همراه شده که تا مدت‌ها خیالتان را از بابت دریافت آپدیت‌های امنیتی راحت می‌کند. این که نوکیا ۲.۳ ارزش خرید بیشتری دارد یا صاایران ویرا V5، کاملا بستگی به اولویت‌های شما دارد.

مدل با رم و حافظه داخلی ۳/۶۴ گیگابایتی نوکیا ۳.۲ رقیب دیگری است که با کمی قیمت بالاتر، حافظه داخلی ۶۴ گیگابایتی، پردازشگر گرافیکی قوی‌تر و پشتیبانی از شارژ ۱۰ واتی را به همراه دارد و با اندروید وان همراه شده است. البته این گوشی فاقد پشتیبانی از وای‌فای ac است و نسبتا قدیمی محسوب می‌شود. در مقایسه بین این دو گوشی هم باید گفت که ارزش خرید نوکیا ۳.۲ کمی بالاتر است. سایر رقبای صاایران ویرا V5 در رده‌های قیمتی بالاتر قرار می‌گیرند یا در سخت‌افزار، کم و بیش کمبودهایی دارند.

از مزایای صاایران ویرا V5 باید به مجهز شدن به حسگر اثر انگشت، رم ۳ گیگابایتی، پشتیبانی از وای‌فای ac و OTG، کیفیت ساخت قابل قبول و بسته‌ اینترنت ایرانسل اشاره کرد. معایب این گوشی هم شامل شارژدهی باتری نه چندان بالا، کیفیت دوربین‌های پایین، زمان شارژ طولانی و نمایشگر با کیفیت متوسط اشاره کرد.

همان طور که در ابتدای مطلب هم گفتم روش فروش باندل موبایل‌ها یعنی عرضه گوشی توسط اپراتورها در ایران نسبتا تازه است و گذشت زمان مشخص می‌کند که آیا کاربران ایرانی هم به این روش روی خوش نشان می‌دهند یا ترجیح می‌دهند به سراغ خرید گوشی از بازار بروند. صاایران ویرا V5 در فروشگاه ایرانسل با قیمت ۲،۹۵۰،۰۰۰ تومان به فروش می‌رسد.

 

مطالب مرتبط
ارسال یک پاسخ

نشانی رایانامه‌ی شما منتشر نخواهد شد.