این روزها NFTها به عنوان توکنهای غیرقابل معاوضه از محبوبیت خاصی در دنیای بلاک چین برخوردار شدهاند ولی در این میان مخالفان بزرگی برای آنها وجود دارد. یکی از این مخالفان بیل گیتس، همبنیانگذار مایکروسافت است که NFTها را مصداق بارز تئوری احمق بزرگتر میداند.
NFTها یا توکنهای غیر قابل معاوضه، اسنادی در حوزه بلاکچین هستند که دارنده آنها به تنهایی مالک دارایی است و آن را با فرد دیگری به اشتراک نمیگذارد. مصداق NFT در دنیای واقعی آن است که اثر هنری توسط یک هنرمند خلق شده و هنرمند امضای خود را پای آن درج نموده باشد تا این اثر به نام او در هر مکان و زمانی شناخته شود.
در واقع NFT یک دارایی است که به فرد اجازه میدهد یک سند دیجیتال را به نام خود ثبت کرده و خود تنها دارنده امتیاز آن باشد. این سند دیجیتال به صورت دادههای دیجیتال و تحت تملک فرد خواهد بود که برای انتقال آن به فرد دیگر، از شبکههای بر پایه بلاکچین استفاده میشود تا حق امتیاز آن سند به فرد دیگر منتقل شود.
تمامی فرایندهای مرتبط با آثار هنری واقعی مانند مزایده، حراج و … در حوزه NFTها این روزها انجام میشود و نگاهی که در دنیای دیجیتال به این آثار است، نگاهی است که به آثار هنری میشود.
اما نکته قابل ذکر در مورد NFTها آن است که بنابر تحقیقات بسیار، بیش از ۸۰ درصد NFTهایی که این روزها در حراجیهای مرتبط با این حوزه مانند وبسایت Opensea و … برپا میشود بر اسناد دیجیتالی است که یا فرد دارنده خود مالک و خالق واقعی اثر نیست، یا اینکه سند مذکور حقیقتاً ارزش عنوان شده برای آن را نداشته و به نوعی یک کلاهبرداری بزرگ در حال وقوع و بدون معارض ایجاد شده است.
بسیاری از افراد شناخته شده در دنیای فناوری مانند بیل گیتس نیز چنین نظری دارند. این شخصیت قابل احترام و بزرگ دنیای فناوری که شاید فردی در دنیای ارتباطات نباشد که از محصولات خلق شده توسط شرکت تأسیس شده توسط او استفاده نکرده باشد معتقد است که NFT یک پدیده غیرقابل توجیه است.
در همین زمینه بیل گیتس در مصاحبه اخیر خود در رویداد مرتبط با تغییرات آب و هوایی با TechCrunch طعنهای به فروش NFTهای مربوط به تصاویر مجموعه دیجیتال میمون افسرده انداخته و میگوید: «بدیهی است که تصاویر دیجیتالی گران قیمت از میمون ها جهان را به شدت بهبود می بخشد!!»
بیل گیتس در بخش دیگری از صحبتهای خود میگوید که NFTها مصداق بارز تحقق تئوری احمق بزرگتر هستند. همانطور که میدانید این تئوری اقتصادی میگوید که ممکن است فرد به عنوان تولیدکننده یا صاحب یک کالا، قیمتی نامتعارف را برای آن در نظر گرفته و امید داشته باشید که احمقی بزرگتر برای خرید آن به این قیمت اقدام کرده و امید داشته باشد فردی در آینده این کالا را حتی به قیمت بیشتر از او بخرد.
این اولین بار نیست که گیتس نسبت به ماهیت ارزهای دیجیتال ابراز تردید میکند. در مصاحبهای در فوریه ۲۰۲۱، او نگرانی خود در خصوص خطرات خرید بیت کوین توسط سرمایه گذاران غیرحرفهای را عنوان کرده و در زمانی که ارزش این ارز دیجیتال بسیار بی ثبات بوده و ممکن بود بر اساس توییت یک سرمایه گذار برجسته، مانند ایلان ماسک، جابجا و دگرگون شود، مخالفت رسمی خود را با آن اعلام کرد. گیتس در آن زمان نظر خود را اینگونه عنوان کرد: من فکر میکنم افرادی با این تصورات و ترغیبهای شدید وارد این حوزه میشوند ممکن است پول زیادی به عنوان پسانداز نداشته و در آخر، همین پول را نیز از دست بدهند. در واقع عقیده کلی من این است که اگر پول کمتری نسبت به ایلان دارید، احتمالاً باید مراقب باشید.
نظر شما دوستان در مورد سرمایهگذاری در حوزه NFT و رمزارزها چیست؟