به گزارش فاواپرس، به دنبال اعلام ایلان ماسک، مدیرعامل شرکت ماهوارهای اسپیس ایکس مبنی بر اینکه به دنبال معافیت از تحریمهای آمریکا علیه ایران بهمنظور ارائهی خدمات اینترنت ماهوارهای به مردم ایران است، ساعاتی پیش رویترز به نقل از وزارت خزانهداری آمریکا اعلام کرد: «در حمایت آزادی اینترنت در ایران، صادرات برخی تجهیزات اینترنت ماهوارهای به ایران نیاز به مجوز ندارد».
بر اساس این گزارش، وزارت خزانهداری آمریکا در بیانیهای اعلام کرد: «برای صادرات اقلامی که در فهرست موارد مجاز قرار ندارند، دفتر کنترل داراییهای خارجی این وزارتخانه از تقاضاها برای مجوزهای ویژه برای فعالیتهایی که در حمایت از آزادی اینترنت در ایران هستند استقبال میکند.»
یکی از سخنگوهای وزارت خزانهداری ایالات متحده با صدور اطلاعیهای تاکید کرد: دفتر کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانهداری مجوزی طولانیمدت صادر کرده که اجازه صادرات برخی سختافزارها، نرمافزارها و خدمات ارتباطی از طریق اینترنت را میدهد، از جمله صادرات برخی پایانههای ماهوارهای.
این اطلاعیه میافزاید: اگر هم مجوزهای موجود برخی خدمات و تجهیزاتی را که از آزادی اینترنت در ایران حمایت میکند، پوشش نمیدهد، دفتر کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانهداری از متقاضیانی که چنین قصدی دارند، استقبال میکند.
روز دوشنبه، ایلان ماسک، مالک شرکت اسپیس ایکس در پاسخ توئیتری به یکی از کاربران ایرانی این شبکهی اجتماعی مبنی بر امکان ارائهی خدمات اینترنت ماهوارهای استارلینک به مردم ایران، نوشت: «استارلینک در این زمینه خواستار معافیت از تحریمهای ایران خواهد شد.»
گفتنی است؛ مدتی پس از حمله روسیه به اوکراین در پی درخواست معاون نخستوزیر اوکراین در اوایل اسفند ماه سال ۱۴۰۰، ایلان ماسک، مدیرعامل تسلا، دستور فعال شدن اینترنت ماهوارهای استارلینک در اوکراین را صادر کرد.
اسپیس ایکس در حال حاضر ۳ هزار ماهوارهی استارلینک را در مدار قرار داده و در ۳۲ کشور در سراسر دنیا خدمات اینترنتی ارائه میدهد. این ماهوارهها برای ارسال و دریافت داده از آنتنهای خاصی بهنام آنتن آرایه فازی (Phased Array Antenna) استفاده میکنند و استفاده از خدمات استارلینک بدون تجهیزات خاص ممکن نیست.
ماسک در توییت خود به جزئیات بیشتری در مورد برنامههای او برای ارائهی خدمات پهنباند ماهوارهای Starlink در ایران اشارهای نکرد، اما درخواست او همزمان با اعتراضات در جریان به حادثهی پیشآمده برای مهسا امینی مطرح شد؛ وزارت خزانهداری ایالات متحده مشخص نکرد که آیا این مجوز برای برنامههای ماسک اعمال میشود یا خیر.
برخی از افراد در توییتر از ماسک خواسته بودند که ایستگاههای اینترنتی مبتنی بر ماهواره را در ایران ارائه دهد تا بتوانند دسترسی بهتری به رسانههای اجتماعی و برخی از محتواها داشته باشند.
یکی از سخنگویان وزارت خزانهداری (OFAC) ایالات متحده در بیانیهای گفت: مجوز صادرات برخی سختافزار، نرمافزار و خدمات مرتبط با ارتباطات ازطریق اینترنت به ایران برای برخی خدمات اتصال اینترنت برای کاربرانی مشخص و پایانههای ماهوارهای تحت مجوز عمومی D-1 (مجوزهایی تحت عنوان General License D-1 در شرایط تحریم) ارائه میشود. OFAC برای هرگونه صادراتی که تحت پوشش مجوزهای ذکرشده نباشد، از درخواست مجوزهای خاص برای مجوز فعالیتهای اینترنتی در ایران استقبال میکند.
اسپیس ایکس قصد دارد به سرعت اینترنت ماهوارهای استارلینک را گسترش دهد و در حال حاضر نیز برای رقابت با شرکتهای ارتباطات ماهوارهای مشابه مانند OneWeb و Amazon.com Inc (یا همان AMZN.O) سخت تلاش میکند.