فاواپرس: سال ۱۴۰۲ بر خلاف سالهای گذشته، ساعت رسمی ایران تغییر نکرد و اصطلاحا یک ساعت به جلو کشیده نشد، حالا فعالان حوزه فناوری میگویند تغییر نکردن ساعت رسمی ایران برای کاربران و پلتفرمهای فناوری مشکلاتی را ایجاد کرده است. مشکلاتی که در صورت هماهنگیهای بینالمللی میتوانست شرایط را تا این حد پیچیده نکند. هرج و مرج در پرداختهای بانکی و اختلال در زمینههای پرداختی نمونهای از این مشکلات بوده است.
سازمان تنظیم مقررات طی بیانیهای اعلام کرد دلیل تغییر ساعت در برخی از مدلهای گوشیهای تلفن همراه با وجود تغییر نکردن ساعت رسمی کشور ارائه نشدن نسخه بهروز تنظیمات در آن مدل از گوشیها از سوی تولیدکنندگان موبایل است. وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات پیش از تحویل سال نو نیز در بیانیهای اعلام کرده بود اقدامات لازم را برای رخ ندادن مشکل در سیستمهای کامپیوتری به دلیل تغییر نکردن ساعت رسمی کشور انجام داده است.اما در واقعیت گویا این طور نبوده است و بسیاری از پلتفرمهای ایرانی در زمینه سرویسرسانی و ارائه خدمات دچار مشکل شدهاند. تلویزیونهای هوشمند و در اندرویدهای ۱۳ به پایین هم اغلب بهروزرسانی اعمال نشده است.
تقریبا تمام اپلیکیشنهای توکنایزر که رمز پویا تولید میکردند برای ورود به سامانههای اینترنت بانک روی گوشیهایی که ساعت آنها به صورت اتومات تغییر کرده به مشکل خوردند و این مشکل ناشی از آن بوده است که ساعت کلاینت با سرور همخوانی نداشته است.کاربرانی هم که اقدام به تغییر دستی ساعت خود کرده بودند به دلیل حساسیت گوشیهای هوشمند به تنظیمات دستی با مشکلات بیشتری مواجه شده بودند.
رمزبان و بام بانک ملی نمونهای از این پلتفرمها بوده است که به نظر میرسد امروز سوم فروردین ۱۴۰۲ مشکل آنها حل شده است. کاربران در استفاده از رمزساز پاسارگاد، رمزساز آینده(ریما)،اینترنت بانک سامان، همراز بانک تجارت، رمزنگار بانک ملت هم با مشکلاتی مواجه بودهاند. شهرپی بانک شهر هم با جابهجایی ساعت در زمینه برداشت حساب، کاربران را با مشکلاتی مواجه کرده است و برای مثال به جای ساعت ۱۰ ساعت ۹ برداشت حسابها را انجام داده است.
مدیران بانکها نیز در پاسخ به این مشکلات میگویند این مشکل از دست همکاران بخش IT آنها نیز خارج است تغییرات باید در بخشی دیگر اعمال شود.
از پلتفرمهای فناوری تا مشکلات جادهای
تغییر نکردن در سال ۱۴۰۲ دوربینهای جادهای را هم عملا تعطیل کرده است و تصاویر لحظهای در سامانه ۱۴۱ هم در دو روز گذشته تقریبا هیچ تصویر تازهای از وضعیت آزادراه تهران-شمال را به شهروندان و مخاطبان سایت نشان نداده است. مشکلی که قرار است امروز سوم فروردین پس از رفع اختلال دوربینها حل شود و همه چیز به حالت عادی برگردد.
مصطفی امیری مدیر عامل زرین پال هم در رشته توییتی به بیان فنی مشکلات پرداختیاری زرینپال پرداخته است و گفته است بر خلاف تصور موضوع تغییر نکردن ساعت به یکی از چالشهای اصلی تیم زرینپال در دو روز اخیر تبدیل شده بوده و به نظر میرسد دولت و مجلس میتوانستند با زمانبندی بهتر، پذیرش این تغییر را راحتتر کنند.
محمد یار احمدی مدیرمحصول پلتفرم آپ نیز در رشته توییتی چالش تغییر ساعت را محدود به زمان گوشیها ندانسته و گفته است: حل موضوع به این سادگی نیست که تولیدکنندگان یک نرمافزار با یک نسخه جدید مشکل را حل کنند.هزینه بهروزرسانی اجباری برای پلتفرمی که مخاطبانش را نفر به نفر جمع کرده کار ارزانی نیست و موجب ریزش کاربران میشود. اثر این تغییر فقط روی نرمافزار گوشیهای موبایل نیست. پوزهای پرداخت با کارت و بسیاری پلتفرمهای دیگر هم با مشکل مواجه میشوند.
یار احمدی در ادامه معتقد است اگر زمان تنفس بیشتری برای این کار داده میشد نه نیازی به بهروزرسانی اجباری نرمافزارها بود و نه نگرانی از بابت سیستمهای عامل قدیمی به وجود میآمد.
مالک شریعتی نماینده مردم تهران هم در حساب شخصی توییتر خود اعلام کرده است گرچه با طرح لغو تغییر ساعت مخالفت کارشناسی داشته اما از اینکه همچنان برخی هماهنگیهای بینالمللی برای این کار انجام نشده است متعجب است.
در نهایت اینکه با جستوجویی در شبکههای اجتماعی مشکلاتی که تغییر نکردن ساعت رسمی ایران بر خلاف سالهای گذشته ایجاد کرده است را میتوان به وضوح مشاهده کرد و به نظر میرسد دستاندرکاران این تصمیم میتوانستند با پیشبینیهای لازم دردسرهای این تصمیم را برای کاربران و کسب و کارها کمتر کنند.