به گزارش فاواپرس به نقل از Live Science، روسیه در حال تدارک دیدن یک سری مأموریت است تا دوباره به ماه بازگردد. نخستین مأموریت روسیه در همین راستا که «لونا ۲۵» نامیده میشود، برای ماه اکتبر ۲۰۲۱ (مهر و آبان ۱۴۰۰) برنامهریزی شده است تا وقفهی ۴۵ سالهی فرود روسیه روی ماه به پایان برسد. روسیه در مأموریت لونا ۲۵ برای نخستین بار به قطب جنوب ماه میرود و دانشمندان روسی همچون دیگر دانشمندان در تلاش خواهند بود آبی که در زیر سطح ماه به شکل یخزده گرفتار شده است، مورد مطالعه قرار بدهند.
لو زلنی، مشاور علمی مؤسسهی تحقیقات فضایی روسیه، در جریان برگزاری کنفرانسی آنلاین به میزبانی آکادمی ملی علوم، گفت: «در دههی بعدی، ماه مرکز برنامهی ما محسوب میشود.» روسیه شرکتهای زیادی دارد که در حال تدوین برنامههای جاهطلبانه برای اکتشاف ماه هستند.
ایالات متحدهی آمریکا با پروژهی فضایی آرتمیس که شامل تعداد زیادی مأموریت رباتیک در ماه است، اکتشاف انسانی را هدف قرار میدهد. در دسامبر ۲۰۲۰ (آذر و دی ۱۳۹۹) چین در قالب مجموعهای از مأموریتهایی که هنوز در حال انجام هستند و با نام «Chang’e» شناخته میشوند، اولین نمونههای تازه از ماه در چند دههی اخیر را به زمین برگرداند. هند و رژیم صهیونیستی وعده دادهاند پس از ماهنشینهایشان (با نام به ترتیب چاندرایان-۲ و برشیت که در سال ۲۰۱۹ روی ماه سقوط کردند) فضاپیماهایی نیز به ماه بفرستند.
اما صرفا ایالات متحده میتواند با پروژهی سفر به ماه روسیه رقابت کند. ماهنشین لونا ۲۵ که در اکتبر ۲۰۲۱ (مهر و آبان ۱۴۰۰) روی ماه فرود میآید، بهگونهای طراحی شده است که بتواند بخش دائما یخزدهای که در زیر سطح ماه قرار دارد مطالعه کند. دانشمندان امیدوار هستند از این آب یخزده بهعنوان منبع استفاده کنند. لونا ۲۵ همچنین در تلاش خواهد بود خطرات ناشی از قطعات ریزی که در گردوخاک ماه پیدا میشوند، ارزیابی کند.
لو زلنی تأکید میکند لونا ۲۵ تنها آغاز کار است و روسیه قصد دارد در برهههای زمانی مختلف مجموعاً پنج مأموریت انجام بدهد. این کشور در سال ۲۰۲۳ و ۲۰۲۴ مأموریت لونا ۲۶ را انجام خواهد داد. لونا ۲۶ مدارگردی است که به دنبال ناهنجاری مغناطیسی و گرانشی در ماه خواهد گشت و تصاویری با دقت بالا از مناطق احتمالی فرود ثبت خواهد کرد. روسیه سپس در سال ۲۰۲۵ از طریق پروژهی لونا ۲۷ باری دیگر به سطح ماه بازخواهد گشت. زلنی اعتقاد دارد لونا ۲۷ مهمترین پروژه از بین مأموریتهای جدید روسیه برای ماه بهحساب میآید.
لونا ۲۷ همچون ماهنشینی که امسال پرتاب میشود، به قطب جنوب ماه خواهد رفت و دارای نرمافزار اروپایی برای فرود خواهد بود. لونا ۲۷ برای اولین بار در تاریخ آژانس فضایی اروپا دارای دریلی خواهد بود که میتواند سنگهای قطب جنوب ماه را بدون ذوب کردن یخی که در آنها پیدا میشود جمعآوری کند. روسیه میگوید ماهنشین لونا ۲۷ دارای مجموعهای از ابزارها خواهد بود تا بررسی کند که بادهای خورشیدی چگونه روی سطح ماه اثر میگذارند. منظور از باد خورشیدی، جریانی ثابت از ذرات باردار است که از خورشید جاری و در سراسر منظومهی شمسی پخش میشود.
دو مأموریت پایانی روسیه در حال حاضر تاریخ مشخصی ندارند؛ اما لونا ۲۸ که با نام لونا-گرانت هم شناخته میشود، مستقیما بر پایهی لونا ۲۷ ساخته میشود و نمونههای ذخیرهشده را که دارای یخ و دیگر ترکیباتِ بهاصطلاح فرّار هستند، از قطب جنوب ماه به زمین میآورد. زلنی میگوید پروژهی بازگرداندن نمونههای ماه به زمین از طریق لونا ۲۸، تفاوتهایی با پروژههای مشابهی دارد که پیشتر با این هدف انجام شدهاند. لونا ۲۸ «نهتنها سنگپوشه بلکه تمامی مواد فرّار و اجزاء برودتی» آن را برمیگرداند و انجام این کار «ازلحاظ فنی چالشبرانگیز» است.
در نهایت لونا ۲۹ قرار است ماهنورد جدید لانوکهاد را با خود حمل کند تا دوباره به مأموریتهای شوروی بازگردد. لانوکهاد-۱ در سال ۱۹۷۰ تبدیل به اولین ماهنورد موفق شد و ۱۰ ماه مشغول اکتشاف منطقهای تحت عنوان دریای رگبارها (از دریاوارهای ماه) بود.