به گزارش فاواپرس، از فرودین ماه سال گذشته وزارت آموزش و پرورش تصمیم گرفت در مناقصهای که به باور برخی از مدیران پیامرسانها غیر شفاف بود راهاندازی پیامرسان دانشآموزی برای ارتباط دانشآموزان با مدارس را به همراه اول و در واقع روبیکا بسپارد. بعد از آن وزارت آموزش و پرورش، شیوهنامه بازگشایی مدارس برای سال تحصیلی را منتشر کرد که در آن استانهای کشور از نظر شیوع کرونا به سه دسته سفید، زرد و قرمز تقسیمبندی شداند و در استانهایی که وضعیت قرمز داشتند، آموزشها به صورت کاملا غیرحضوری خواهد بود. این وزارتخانه تاکید کرده بود آموزش مجازی تنها از طریق شبکه اجتماعی دانشآموزی «شاد» انجام خواهد شد. در این بین اما برخی مدارس از پیامرسان شاد و برخی از پیامرسانهای دیگر برای آموزش مجازی استفاده میکردند. حالا نیز همین شرایط باعث شده تا وزارت ارتباطات شیوه رایگان کردن اینترنت تنها برای یک پیامرسان را تغییر دهد.
حسین فلاح جوشقانی، معاون وزیر ارتباطات،، و رئیس رگولاتوری در گفتوگو با خبرگزاری ایرنا گفته است که از ۱۵ شهریور سال گذشته اینترنت شبکه دانشآموزی شاد را رایگان و آن را به همه اپراتورها نیز اعلام کردهاند. او در این زمینه گفت: «بر اساس آماری که وجود داشت، به دلایل مختلف مدارس و دانشآموزان برای آموزش از پلتفرمهای دیگری بهجز «شاد» نیز استفاده میکردند و همین مساله در عمل رایگان بودن تحصیل در فضای مجازی را تحتالشعاع خود قرار میداد و انتقاداتی را به آن وارد میکرد.» به گفته او از زمانی که استفاده از شبکه دانشآموزی شاد رایگان اعلام شد ترافیک بسیار خوبی در شبکه ایجاد شد؛ اما همیشه خانوادهها و حتی معلمها از اینکه برخی از آموزشها در پلتفرمهای دیگر انجام میشود و باید برای آن هزینه پراخت کنند، گلایه داشتند.
فلاح با بیان اینکه مرکز ملی فضای مجازی، شبکه دانشآموزی شاد را در زمره پیامرسانها قرار داده است، ادامهداد: «سازمان تنظیم مقررات چند روز قبل به همه اپراتورها اعلام کرد از اول تیرماه استفاده از پلتفرم شاد دیگر رایگان نیست و هزینه آن مانند دیگر پیامرسانهای داخلی مطابق یکسوم قیمت اینترنت بینالملل محاسبه میشود.»
براساس توضیحات او اکنون همه بخشهای وزارت ارتباطات در حال برنامهریزی برای چگونگی ارائه بستههای اینترنت رایگان روی سیمکارتهای دانشآموزی هستند تا بهواسطه تعریف بستههای متنوع روی سیمکارتهای مخصوص دانشآموزان، دسترسی به شبکه ملی اطلاعات و سایتهای آموزشی به صورت عادلانه بین دانشآموزان مهیا شود.
به گفته او در فرآیند جدید سیمکارتهای دانش آموزی توزیع خواهند شد که روی آن بستههایی برای دسترسی به شبکه دانش آموزی شاد یا هر پلتفرم آموزشی دیگر تعریف میشود. او در این مورد گفت: «با استفاده از این روش، میتوان مدیریت بهتری بر مساله آموزش مجازی داشت، اکنون استفاده از شاد رایگان است اما اگر مدرسهای به دلایل مختلف آموزش خود را در بستر پلتفرم دیگری پیش ببرد، خانوادهها مجبور به پرداخت هزینه میشوند و این مساله به توزیع عادلانه اینترنت بین دانشآموزان منجر میشود.»
فلاح در مورد اینترنت معلمان نیز گفت: « بر اساس نظر دولت، وزارت ارتباطات برای آموزش مجازی علاوه بر رایگان کردن پلتفرم شاد، بستههای اینترنت رایگان نیز برای معلمان در نظر گرفت، رگولاتوری نیز از اپراتورها خواست تا این کار را انجام بدهند و اکنون نیز در حال رایزنی با سازمان برنامه برای پرداخت حق اپراتورها هستیم.»
براساس ادعای او طرح سیمکارتها و بستههایی که درنظر گرفته خواهند شد توسط معاونت فناوری و نوآوری وزارت ارتباطات در حال تدوین است و طرح جدید جایگزین قبلی میشود، وزارت ارتباطات به نمایندگی از دولت به دنبال این است که در بحران کرونا شرایط استفاده از آموزش مجازی برای همه دانشآموزان فراهم باشد. او درباره اینکه استفاده از پلتفرمهای خارجی مانند قبل با تعرفه بینالمللی محاسبه خواهد شد، اعلام کرد: «با این کار در نظر گرفتن تسهیلات رایگان برای آموزش مجازی حذف نمیشود و فقط فرآیند آن عوض خواهد شد.»
در حال حاضر نزدیک به ۱۳ میلیون دانش آموز در کشور وجود دارند که براساس آمار اعلام شده ۱۰ میلیون ۳۱۲ هزار دانش آموز و ۵۵۰ معلم در شبکه شاد احراز هویت شدهاند.