رمزارزهای بزرگ مانند بیت کوین و اتریوم همواره به خاطر مصرف انرژی بالا و کمبود کارت گرافیک مورد انتقاد بودهاند؛ اما با این اوصاف تکنولوژی بلاک چین هنوز دارای آیندهی درخشانی است. تعداد بیشماری رمزارز وجود دارند؛ اما رمزارز چیا که شعار سبز بودن دارد، ممکن است به کمک محیط زیست بیاید. در این مقاله به بررسی بلاکچین چیا و نحوهی عملکرد آن میپردازیم و سپس نحوهی استخراج ارز دیجیتال چیا و چالشهای پیش رو آن را بررسی میکنیم. با ما همراه باشید.
چیا (Chia) چیست
چیا رمزارزی است که برخلاف بیت کوین یا اتریوم برای استخراج کوینهای جدید از اثبات کار (PoW) استفاده نمیکند؛ در عوض چیا از الگوی اثبات فضا و زمان (PoST) استفاده میکند. چیا برای انجام محاسبات، به جای استفاده از دستگاههای نیرومند ASIC یا بهترین کارتهای گرافیک، از فضای خالی هارددیسک برای «زراعت» (فارم) رمزارز با حداقل منابع موجود، استفاده میکند. در ادامه به بررسی بیشتر PoST میپردازیم.
تاریخچهی ساخت چیا
شبکهی چیا توسط یکی از بنیانگذاران بیت تورنت و مغز متفکر ایدهی تورنتهای همتابههمتا یعنی برام کوهن ساخته شد. ایدهی چیا بهعنوان بلاک چینی ارتقاءیافته و پلتفرمی برای قراردادهای هوشمند در آگوست ۲۰۱۷ (۱۳۹۶) به وجود آمد. این شبکه در ۲۹ اسفند ۱۳۹۹ (۱۹ مارس ۲۰۲۱) اجرایی شده و ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۰ (۲۱ مارس ۲۰۲۱) تراکنشهای رمزارز آن برای کاربران فعال شد.
پروژهی چیا توانسته است پشتیبانی شرکتهای مانند اندرسون هوروویتز و گلکسی دیجیتال را به خود جلب کند. این پروژه با هدف انجام تراکنشهای تجاری بینالمللی که سریعتر از بیت کوین باشد، در انتظار جلب نظر بانکها است.
رمزارز چیا چرا به وجود آمد
چیا از کد بیت کوین استفاده نمیکند و کد منحصربهفرد خود را دارد. حال سؤال این است، آیا وجود بیت کوین کافی نبود و چه احتیاجی به ایجاد چیا است؟
زمانی که بیت کوین توسعه داده شد، این واقعیت در نظر گرفته نشده بود که زمانی سختافزارهایی بهخصوص (ASIC-ها) بهطور کامل از کامپیوترها در امر استخراج پیشی خواهند گرفت، بیت کوین که قصد داشت بهعنوان شبکهای غیرمتمرکز عمل کند، اکنون در دست عدهای از ماینرها افتاده بود که به تولید چیپهای ارزان و امکان خرید برق با قیمت عمدهفروشی دسترسی داشتند.
ماینرهایی که در حال حاضر شبکهی بیت کوین را کنترل میکنند، دارای برتری در رقابت هستند و حتی زمانی که شبکه نیاز به تغییر داشته باشد، با آن مخالفت میکنند. چیا برای حل این مشکل، به ده سال تجربهی بهدستآمده از شبکهی بیت کوین دسترسی داشت.
در مقایسه با سایر رمزارزها، چیا به دلیل بلاک چین غیر متمرکزتر دارای امنیت بیشتر است و همچنین به ابزارهای رمزنگاری مدرنتری دسترسی دارد که به این شبکه امکان ایجاد تراکنشهای هوشمندتری را میدهد.
چیا به چه معنا است
واژهی چیا از دانهی گیاهی چیا الهام گرفته است. چیا تلاش میکند با کاهش وابستگی به انرژی، بلاک چینی سبز را ایجاد کند؛ به همین دلیل به جای واژهی استخراجکننده یا ماینر از «فارمر» به معنی کشاورز و به جای استخراج یا ماینینگ از «فارمینگ» به معنی زراعت استفاده میکند. مفهوم فارمینگ، بهترین واژه برای اشاره به استفاده از فضاهای بلااستفاده از هارددیسکها است و کسی که با صبر و حوصله به کاشت چیا میپردازد، در نهایت با جوانههای این گیاه پاداش میگیرد.
آیا چیا واقعا رمزارزی سبز است؟
ویژگی اصلی چیا استفاده از مدل اثبات فضا و زمان است؛ مدلی که ادعا میکند نسبت به مدل اثبات کار استفادهشده در بیت کوین، بیشتر دوستدار طبیعت است. چیا با تمرکز بر فضای ذخیرهسازی به جای استفاده از قدرت پردازشی، سعی در تأمین امنیت شبکهی خود دارد. بااینحال بعضی از منتقدان چیا به این نکته اشاره کردهاند که این به معنی تأثیر نگذاشتن بر محیط زیست نیست.
به این دلیل که چیا صرفا از هارددرایو برای فارم استفاده میکند، اثرات محیط زیستی ساخت هارد مستقیما به چیا مربوط است. اجرای یک نود که با گواه بر فضا کار میکند، مقداری الکتریسیته مصرف میکند و از نود گواه بر کار بهینهتر است، اما مصرف، هنوز صفر نیست.
شبکهی چیا چگونه کار میکند
استخراج ارز دیجیتال چیا به جای استفاده از کامپیوترهای قدرتمند برای حل مسئلههای ریاضی، در فضای هارددیسک(HDD) و دیسک حالت جامد (SSD) و با مکانیزمی شانسی، امنیت بلاک چین خود را تضمین میکند. فارمرهای چیا اقدام به ساخت پلاتهای ۱۰۱ گیگابایتی روی فضای هارددیسک خود میکنند؛ این پلاتها حاوی هش است. زمانی که بلاک جدیدی به بلاک چین چیا افزوده میشود، هش آن با هش موجود در درایو فارمرها مقایسه میشود، کاربری که نزدیکترین نتیجه را بازگرداند، برندهی مسابقهی فارمینگ است و پاداش آن بلوک را دریافت میکند.
از آنجایی که ثبت دادهها در هارددیسکها نیازمند محاسبات پیچیده نیست، در تئوری، مهاجم به شبکهی چیا با استفاده از حملهی «آسیاب کردن (grinding)»، چندین امکان (هش موجود در پلات در مقایسه با هش درخواستی شبکه) را بررسی میکند و نزدیکترین را هدف قرار میدهد. برای جلوگیری از انجام این حمله، شبکه نیازمند مقدار مشخصی از زمان سپریشده بین بلاکها است، این بدین معنی است که کاربران نمیتوانند بهآسانی با بازنویسی نامحدود یک پلات به حل مسئله بپردازند و تمامی پلاتهای ساختهشده برای یافتن مطابقتی با مقدار اعلامی شبکه مورد نیاز است.
اجماع اثبات فضا و زمان چیست
چیا از اولین الگوریتم ساتوشی ناکاموتو، خالق بیت کوین که در سال ۲۰۱۸ معرفی شد، استفاده میکند، این الگوریتم که برای اولین بار توسط ساتوشی در ۲۰۱۸ پیشنهاد شده بود، اثبات فضا و زمان (PoST) نام دارد و جایگزینی برای الگوریتم پرمصرف اثبات کار است.
الگوریتم اجماع PoST از فضای خالی هارددیسک استفاده میکند. «اثبات فضا»، تکنیکی رمزنگاری است که در آن فارمرها مقداری از فضای بلااستفاده از هارددیسک خود را در اختیار شبکه قرار میدهند؛ اما برای حفظ امنیت بلاک چین، این اثبات باید با «اثبات زمان» همراه باشد. در ادامه به بررسی دقیقتر این اجماع میپردازیم:
اثبات فضا و اثبات زمان چگونه کار میکند
همانطور که اشاره شد، «اثبات فضا» از مقداری از فضای بلااستفاده هارددیسکها استفاده میکند. کاربران بلاک چین چیا که به آنها «فارمر» گفته میشود، فضای خالی هارددیسکشان را با نصب نرمافزاری روی سیستم خود در اختیار شبکه قرار میدهند و شبکه مجموعهای از دادههای رمزنگاری را روی «پلات» ذخیره میکند. چیا هر ۱۰۱ گیگابایت از هارددیسک را یک بخش مجزا در نظر گرفته و آن را پلات مینامند.
زمانی که بلاک چین رقابت روی بلاک بعدی را اعلام میکند، فارمرها پلات خود را برای داشتن نزدیکترین هش به مقدار اعلامشده در رقابت، بررسی میکنند. احتمال اینکه فارمری پاداش بلاک را ببرد، برابر با درصد فضای کلی اختصاص دادهشده توسط او در مقایسه با کل شبکه است. هرچه فارمر فضای بیشتری در اختیار شبکه بگذارد، احتمال بردش بیشتر میشود.
«اثبات زمان» به زمانی اندک بین ساخت دو بلاک نیاز دارد. اثبات زمان بهوسیلهی «تابع تأخیر قابل تأیید یا VDF» اجرایی میشود که به زمانی مشخص برای انجام محاسبات نیاز دارد، البته این فرایند تأیید بسیار سریع است.
فارم چیا به محاسبات متوالی نیاز دارد و از آنجا که دستگاههایی که بهطور موازی کار میکنند در این روش کارساز نیستند، مصرف برق به حداقل میرسد.
چیالیسپ (Chialisp)؛ زبان برنامهنویسی چیا
چیالیسپ، زبان برنامهنویسی جدیدی با امنیت بالا و امکان نظارت آسان است که توسط چیا معرفی شده. این زبان وعده داده است که استفاده از رمزارزها را آسانتر از پول نقد خواهد کرد. این زبان برنامهنویسی توسط برام کوهن در بلاگ چیا معرفی شده است و از جمله تراکنشهای هوشمندی که در اختیار میگذارد میتوان به سکههای رنگی، ولتها با نرخ محدود و ولتها با هویت توزیعشده اشاره کرد.
رمزارز چیا (XCH) چیست
XCH کوین بومی بلاک چین چیا است. فارمرهای چیا به ازای در اختیار گذاشتن منابع، این کوین را پاداش میگیرند. رمزارز چیا دارای محدودیت حداکثر موجودی ۲۱٬۸۱۰٬۰۵۲ عدد کوین XCH و به همین دلیل کوینی ضد تورمی محسوب میشود.
قیمت رمزارز چیا (XCH) را از کجا میتوان نگاه کرد
برای مشاهدهی قیمت لحظهای چیا میتوان از یکی از روشهای زیر استفاده کرد:
- عبارت «chia cryptocurrency price» را در گوگل سرچ کنید.
- از وبسایت رسمی چیا، قیمت رمزارز چیا یا همان XCH را مشاهده کنید.
- از وبسایت «کوینگکو» قیمت چیا و سایر رمزارزها را به همراه چارت مشاهده کنید.
نحوه خرید چیا
برای خرید چیا میتوان از یکی از صرافیهای جهانی فعال استفاده کرد. برای پیدا کردن این صرافیها به صفحهی چیا در وبسایت کوینگکو بروید و در پایین صفحه، صرافیهایی که در حال حاضر این رمزارز را عرضه میکنند مشاهده کنید، همچنین میتوانید حجم معاملات روزانه در آن صرافی را نیز از این قسمت مشاهده کنید. صرافی را انتخاب کنید که برای کاربران ایرانی محدودیت ایجاد نکرده باشد.
ولت چیا
کیف پول رسمی چیا را میتوانید از «وبسایت رسمی چیا» دانلود کنید. برای این کار پس از نصب فایل بلاک چین چیا روی سیستم خود، میتوانید از تب Wallet به کیف پول چیا دسترسی پیدا کنید.
مرورگر بلاک چین چیا
کاربرد اساسی مرورگر بلاک چین این است که به کاربران این امکان را میدهد تا در مورد بلاکهای استخراجشده و تراکنشهایی که اخیرا روی بلاک چین انجام شده است، به جستوجو بپردازند. مهمترین ویژگی مرورگر بلاک چین برای کاربران پیگیری تراکنشها است. از این لینک میتوان به مرورگر بلاک چین چیا دسترسی پیدا کرد و با ورود آدرس والت خود وضعیت تراکنشهای انجامشده را مشاهده کرد.
آیا چیا کوینهای خود را بهصورت ICO عرضه خواهد کرد؟
خیر، چیا برنامهای برای عرضهی اولیه کوینهای خود ندارد، در عوض چیا برنامه دارد سهام شرکت خود را بهصورت عمومی در بورس اوراق بهادار آمریکا عرضه کند، بدین ترتیب سهامداران بهطور شفاف به مدیریت سهام خود بپردازند و به مدیریت ریسک انجام دهند. هدف چیا ابزاری برای پرداخت است نه وسیلهی برای سرمایهگذاری.
استخراج ارز دیجیتال چیا (فارم)
استخراج ارز دیجیتال چیا را میتوان توسط لپتاپها، کامپیوترهای خانگی، شبکههای سازمانی و حتا رزبری پای انجام داد. هرچند که در ادامه توضیح خواهیم داد اگر از سیستمی قوی برای استخراج ارز دیجیتال چیا استفاده نکنید، عملا انجام این کار بهصرفه نخواهد بود. همانطور که قبل نیز اشاره کردیم، چیا قسمتهای ۱۰۰ گیگابایتی از هارد را فضایی به نام پلات تقسیم میکند. برای پلات کردن هر ۱۰۱ گیگابایت حافظه، ۳۵۶ گیگابایت فضای ذخیرهسازی موقت موردنیاز است که پس از اتمام کار این فضای موقت آزاد میشود.
در هنگام پلات کردن به CPU و رم بالایی موردنیاز است؛ اما پس از اتمام فرایند پلاتینگ میتواند هارد درایو را از سیستم قوی جدا کرده و به سیستمی با مشخصات پایینتر انتقال داد، زیرا در الگوریتم فضا و زمان نیازی به سختافزارهای پردازشی قوی نیست.
نکتهی مهم در هنگام استخراج ارز دیجیتال چیا، اتمام هرچه زودتر فرایند زمانبر پلاتینگ است؛ زیرا با توجه به رشد بسیار سریع شبکهی چیا، افزایش حافظهی اختصاص دادهشده به شبکه و اینکه فارم موفق، رابطهی مستقیمی به میزان فضای اختصاص دادهشده به شبکه دارد، هرچه فارمر دیرتر وارد فرایند فارمینگ شود، شانس کمتری برای فارم کوینهای چیا پیدا خواهد کرد.
برای اتمام سریعتر فرایند پلاتینگ، فارمرها از حافظههای پرسرعت SSD و NVMe بهعنوان فضای ذخیرهسازی موقت استفاده میکنند. اگرچه پس از اتمام فرایند پلاتینگ، میتوان SSD یا NVMe را از سیستم جدا کرد و استخراج را روی هارددیسک معمولی ادامه داد اما این حافظههای پرسرعت دارای عمر محدود هستند. برای مثال دیده شده است که SSD یک ترابایت تنها چهل روز پس از فرایند پلاتینگ خراب شده است. همچنین گارانتی این حافظههای پرسرعت در صورت استفاده برای فارم چیا باطل میشود.
ذخیره استراتژیک چیا چیست
چیا دارای استراتژی pre-farm است که بدین معنی که شرکت توسعهی دهندهی چیا برای مقابله با نوسان و کمک به ثبات و رشد شبکه، مقدار زیادی از موجودی کوینها را در هنگام انتشار ذخیره کرده است، این استراتژی به این شرکت اجازه قرض دادن کوینهای چیا و کسب بهره از وام را میدهد، بازپرداخت وام بهصورت رمزارز چیا دریافت خواهد شد که به نوبهی خود به رشد و بهکارگیری هرچه بیشتر این رمزارز کمک خواهد کرد.
پاداش فارم یک بلاک و تورم در چیا
پس از فرایند pre-farm، هر ۱۰ دقیقه، ۶۴ چیا قابل فارم است. تا ۱۲ سال، هر سه سال یکبار پاداش فارم چیا نصف میشود. از سال سیزدهم به بعد، پاداش فارم چیا مقدار ثابت ۴ چیا در هر ده دقیقه خواهد بود. این کار باعث کاهش نرخ تورم در این رمزارز خواهد شد. تورم چیا ۲۲ سال پس از انتشار شبکهی اصلی، با نرخ ۰٫۵ درصد کاهش مییابد.
پاداش فارم چیا در حال حاضر مقدار ثابت ۲ رمزارز چیا (XCH) به ازای هر بلاک است.
آیا چیا به هارددرایوها آسیب میزند؟
در عمل دیده شده است که فارمینگ چیا به حافظهها مخصوصاً SSD-هایی که برای پلاتینگ استفاده میشود، آسیب میرساند. در همین راستا، سرویس ابری آلمانی Hetzner استخراج چیا روی سرورهای خود را ممنوع کرده است و گفته است که فارمینگ چیا ممکن است باعث خرابی درایوهای حافظه شود. اگرچه خالق چیا، برام کوهن گفته است، تا زمانی که از هارددیسکها (HDD) و SSD-های کلاس تجاری استفاده شود، خرابی رخ نخواهد داد، او در توییتی ادعا کرده است:
اگر با هارد دیسکی قدیمی یا SSD کلاس تجاری اقدام به پلات کنید، درایو آسیبی نخواهد دید. پلاتینگ با هارد درایوها، شامل آنهایی که پلاتتان را روی آن باقی میگذارید، بهخوبی عمل میکند. این فرایند کمی آرامتر است؛ اما مشکلی ایجاد نمیکند.
برام کوهن (bramcohen@) ۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۰
با وجود این ادعا، اگر فارم چیا باعث خرابی حافظه شود، این امر باعث افزایش زبالههای سختافزاری و لطمه وارد کردن به ادعای سبز بودن این رمزارز خواهد شد.
سختافزار مورد نیاز برای استخراج (فارم) چیا
فارمی مناسب برای چیا، به تمامی قطعات یک سیستم کامپیوتری معمولی نیاز دارد. چیا را میتوان با سیستمعاملهای ویندوز، MacOS و لینوکس استخراج کرد. فرایند پلاتینگ چهار مرحله دارد که هر مرحله نیازمند CPU، رم و حافظهی ذخیرهسازی متفاوتی است.
- هر پلات در فضای ذخیرهسازی موقتی ایجاد شده و سپس به فضای دائمی انتقال باید. هرچند که فضای موقت و دائمی میتواند یکسان باشد؛ اما همانطور که گفته شده برای شروع سریعتر فرایند فارمینگ بهتر است برای فضای موقت از SSD یا M.2 NVMe و برای فضای دائمی از هارددیسکها (HDD) که ارزانتر هستند و عمر بیشتر در فارمینگ دارند، استفاده کرد، حتی HDD با سرعت ۵۴۰۰ rpm نیز کافی است. حداقل فضای ذخیرهسازی موقت ۳۷۰ GB و حداقل فضای ذخیرهسازی دائم ۱۰۰ GB است.
- برای فارمینگ CPU تکهستهای نیز قابل استفاده است اما تعداد هستهها و نخهای بیشتر امکان پلاتینگ موازی (Parallel Plotting) را امکانپذیر میکند. در حالت ایدهآل پردازنده Core i7 و بالاتر، سرعت پلاتینگ را بالاتر میبرد.
- برای پلاتینگ موازی، علاوه بر CPU، رم بالا مورد نیاز است. حداقل ۴ گیگابایت رم برای فارمینگ موردنیاز است؛ اما مقادیر بالاتر از ۱۶ گیگابایت پیشنهاد شده و در حالت ایدهآل بهتر است ۳۲ تا ۶۴ گیگابایت رم استفاده کرد.
- فضای ذخیرهسازی
- مادر دارای چندین پورت ساتا یا استفاده از هاب ساتا.
- پاور مناسب بر اساس تعداد هارددیسک استفادهشده.
پلاتینگ موازی در چیا
بهصورت کلی، اگر میخواهید سختافزاری تهیه کنید که بیشتر تعداد پلات را بهطور همزمان ایجاد کند، باید از بالاترین مقدار CPU، رم و از حافظههای ذخیرهسازی پرسرعت که در بخش قبل به آن اشاره کردیم، استفاده کرد اما زمان پلاتینگ بسته به پیکربندیهای انجامگرفته و سختافزارهای انتخابشده متفاوت است.
برای استخراج (فارم) چیا حداقل به چقدر فضای هارددیسک نیاز است
هر واحد از فضای ذخیرهسازی در چیا یک پلات نام دارد، هر پلات چیا ۱۰۱ گیگابایت حافظه نیاز دارد، هرچه پلات بیشتری داشته باشید، شانس برنده شدن شما در رقابت استخراج بیشتر خواهد شد. از طرفی برای پلات کردن ۱۰۱ گیگابایت حافظه، ۳۶۵ گیگابایت فضای ذخیرهسازی موقت موردنیاز است که پس از اتمام کار این فضای موقت آزاد میشود.
آیا فارم چیا بهصرفه است؟
شبکهی چیا بهسرعت در حال بزرگ شدن است و به همین دلیل قبل از خرید قطعات و آمادهسازی فارم باید بهدقت در این رابطه تحقیق کرد. از سایت chiacalculator میتوانید درآمد تقریبی چیا به ازای تعداد پلاتها را محاسبه کنید. در این وبسایت میتوان سختی شبکه و رشد شبکه را نیز در محاسبات اعمال کرد.
توجه کنید که به دلیل افزایش ناگهانی قیمت هارد درایوها، باید قبل از خرید، قیمت این قطعات را مقادیر جهانی مقایسه کنید تا در حباب اقدام به خرید نکرده و متحمل ضرر نشوید. از طرفی رمزارز چیا دارای نوسان بوده و این امر نیز باید در محاسبات در نظر گرفته شود. همچنین باید به یاد داشت که کسب پاداش در فرایند چیا امری شانسی است، یعنی پس از خرید قطعات، اتمام پلاتینگ و آغاز فارمینگ تضمینی وجود ندارد که فورا پاداش بلاک نصیب شما شود و با رشد شبکه شانس شما پایینتر نیز میآید.
سختی شبکه چیا
سختی شبکه به تعداد گردشها در الگوریتم اثبات زمان بستگی دارد و این پارامتر میتواند افزایش یا کاهش بیابد. اگر بلاکها سریعتر یا آهستهتر از مقدار مورد انتظار استخراج شوند، طبق فرمول بیانشده در گرین پیپر (معادل وایت پیپر یا مقالهی سفید در سایر رمزارزها) سختی اصلاح میشود. هرچه فارمرها مقدار بیشتری حافظه در اخطار شبکه قرار دهند سختی شبکه بالاتر و شانس استخراج پایینتر میآید. از این لینک میتوان سختی شبکهی چیا را مشاهده کرد.
استخر استخراج چیا
با افزایش حجم ذخیرهسازی شبکهی چیا، کار فارمینگ برای یک فارمر تنها سختتر میشود. در حالت solo mining، زمانی که شبکه به یک اگزابایت برسد، فارمری با فضای ۱۰ ترابایت، تنها ۰٫۰۰۰۱ درصد شانس بردن یک بلوک در ۲۰ روز را دارد، این فرض در صورتی است که فارمر خوششانس باشد، در غیر این صورت باید چندین ماه منتظر باشد. حال شرایط برای فارمری با کمتر از ۱۰ ترابایت بهمراتب بدتر است و باید زمان بسیار بیشتری صرف کند.
حال اگر فارمری به استخر استخراجی بپیوند، میتواند شانس خود را برای استخراج بالاتر ببرد. استخرهای استخراج مجموع تعداد بسیار زیادی استخراجکننده هستند که با به اشتراک گذاشتن توان خود، شانس خود را برای استخراج بلاک بالاتر میبرند. یکی از مزایای استخر این است که به محض متصل شدن به یک استخر (pool)، استخر به میزان مشارکت فرد، پاداش اختصاص داده و آن را بهصورت دورهای به ولت شخص میریزد.
استخر اختصاصی چیا با نام PoolChia، توسط وبسایت رسمی چیا پشتیبانی میشود، از طریق نرمافزار بلاک چین چیا قابل دسترسی است و نیازی به نصب برنامهای جداگانه روی سیستم نیست. برای مشاهدهی اطلاعات بیشتر در مورد استخر چیا به این لینک مراجعه کنید.
در هنگام نوشتن این مقاله، استخر رسمی چیا در نسخهی بتای قرار دارد و مشارکتکنندگان باید قبل از اتصال مقدار اندکی چیا در ولت خود داشته باشند. برای به دست آوردن مقداری چیا از فاست چیا و کسب اطلاعات بیشتر به این لینک مراجعه کنید. باید توجه داشت در صورت اتصال به استخر چیا، پلاتهایی که قبلاً در حال solo farming ساخته شدهاند باید پاک شده و مجدداً اقدام به ایجاد پلات کرد.
مراحل استخراج (فارم) چیا
ابتدا به وبسایت رسمی چیا از این لینک مراجعه و پس از کلیک روی «Install Chia Blockchain»، نود نرمافزاری چیا را دانلود و سپس نصب کنید. این نرمافزار شامل برنامهی استخراج، ولت نرمافزاری و امکان دسترسی به استخر استخراج است. همچنین با این نرمافزار میتوان اقدام به دریافت و ارسال رمزارز XCH کرد.
سپس روی «Create a new private key» کلیک و اقدام به ساخت ولت چیا کنید، در این مرحله ۲۴ کلمه بازیابی در اختیارتان قرار داده میشود، این کلمات را با دقت یادداشت کنید و آن را به هیچ عنوان در اختیار کسی قرار ندهید.
سپس وارد قسمت «Full Node» شوید و منتظر بمانید تا گره با شبکه همگامسازی شود.
نحوه ساخت پلات در چیا
برای ساخت پلات در نرمافزار Chia Blockchain، همانند تصویر به تب Plots بروید و روی «ADD A PLOT» کلیک کنید.
در صفحهی بعد تنظیمات پیشنهادی زیر را وارد کنید:
- اندازهی پلات: پلات ۱۰۱.4GiB (k=32, temporary space: 239GiB)T، مقدار پیشنهادی شبکهی چیا. میتوانید اندازههای مختلفی را انتخاب کنید اما ممکن است زمانی نمایی برای ساخت پلات طول بکشد و ۹۰ پلاتهای شبکه دارای پارامتر k=32 هستند.
- انتخاب تعداد پلات: این مقدار به اندازهی فضای خالی SSD بستگی داردِ زیرا هر پلات حدود ۲۵۰ GiB فضا نیاز دارد. با توجه به مقادیر اشارهشده در زیر میتوان به تعداد پلات به ازای فضای خالی SSD پی برد:
- 270GiB Free Diskspace on SSD: 1 Plot
- 540GiB Free Diskspace on SSD: 2 Plots
- 810GiB Free Diskspace on SSD: 3 Plots
- ۱,080GiB Free Diskspace on SSD: 4 Plots
- ۱,350GiB Free Diskspace on SSD: 5 Plot
گزینهی «Plot in Paralell» را برای موازیسازی و سرعت ساخت بیشتر پلاتینگ انتخاب کنید و مقدار تأخیر را بین ۰ تا ۶۰ دقیقه قرار بدهید.
در قسمت بعدی «Temporary Directory» را مسیری در SSD یا NVMe خود قرار بدهید.
«Final Directory» را مسیری در HDD اکسترنال خود انتخاب کنید. دقت کنید که SSD برای ساخت پلات است و HHD برای فارم پلات.
در نهایت روی «CREATE PLOT» کلیک کنید. بهطور متوسط و با توجه به سختافزار مورد استفاده، زمانی بین ۶ تا ۱۲ ساعت را ساخت هر پلات طول خواهید کشید. اگر بیش از سه پلات بهطور همزمان بسازید، CPU و رم سیستمتان تحت لود بیشتری قرار خواهد گرفت.
اگر در هنگام ساخت پلات به دلایلی مانند قطع برق به مشکل برخورد کردیدُ باید ساخت پلات را از اول شروع کنید. همچنین مطمئن شوید که فایل temp. را در Temporary Directory که قبلا انتخاب کرده بودید، حذف کنیدِ زیرا برنامه این کار را انجام نخواهد داد.
آیندهی رمزارز چیا چگونه است؟
شروع چیا طوفانی بود، حتی قبل از انتشارش، باعث کمبود هارد درایوها در سراسر جنوب شرق آسیا شده بود. در آن زمان اندازهی شبکهی چیا ۶۰۰ پتابایت بود. تا اردیبهشت ۱۴۰۰ (می ۲۰۲۱) اندازهی شبکهی چیا به ۱۰ اگزابایت رسید. همانند ماینرهای اتریوم که کارتهای گرافیکی را با کمبود مواجه کرده بودند، فارمرهای چیا نیز برای خرید هارد درایوها مسابقه گذاشته بودند، تا جایی که مدیر شبکهی چیا، Gene Hoffman گفته بود: «ما یه جورایی زنجیرهی تأمین کوتاهمدت [هارد درایوها] را نابود کردیم.»
تنها گروهی که به این وضعیت اعتراض نکرد، تولیدکنندگان هارد درایوها بودند که شاهد رشدی چندبرابری قیمتها ناشی از تقاضای انفجاری فارمرها بود.
شبکهی چیا نیز پس از جمعآوری ۶۱ میلیون دلار از طرف سرمایهگذارانی چون شرکت اندرسون هوروویتز، ریچموند گلوبال ونچرز و بریر کپیتال، ارزش خود را در مدت کوتاهی به بیش از ۵۰۰ میلیون دلار رساند. هوفمان، این سرمایهی جمعآوریشده را سوخت موشک برای استخدام نفرات اعلام کرد و از عرضهی قریبالوقوع عمومی سهام شرکت چیا در ۲۰۲۱ خبر داد.
در همین حال، شرکت چیا برنامه دارد تا اهدافش را از طریق جلب نظر سازمانها برای سیستم تجارت و پرداخت، جلو ببرد. دیوید فرازی، یکی از مدیران شرکت ریچموند گلوبال ونچرز در این رابطه گفته است: «بیت کوین اگر در ۱۳ سال پیش با دانش طراحی میشد، شبیه چیا میشد.» این ادعای بزرگی است؛ اما از آنجا که بیت کوین بهطور مداوم به دلیل اثرات محیط زیستی مورد انتقاد قرار گرفته، چیا ممکن است شانسی بهعنوان رمزارز سبز داشته باشد.