به گزارش فاواپرس، امیر اسحاقی، دبیر انجمن واردکنندگان موبایل، در گفتوگویی از ممنوعیت واردات گوشیهای شیائومی، نوکیا و ریلمی به دلیل عدم امکان شمارهگیری شمارههای اضطراری کشور مانند ۱۱۰، ۱۱۵، ۱۲۵ و … خبر داد.
او مشکل این گوشیها را اینگونه توضیح داد: «به دلیل تحریمها، بیشتر این گوشیها پس از طی کردن چند مرحله و عبور از چند کشور به ایران میآیند و برای منطقه ما شخصیسازی نشده است. به همین دلیل وقتی شمارههای اضطراری مانند پلیس، اورژانس یا آتشنشانی با این گوشیها شمارهگیری شود، بجای تماس با همان مرکز مربوطه، شماره ۱۱۲ زنگ میخورد.»
او گفت: «در دنیا غیر از شماره اضطراری ۹۱۱ یک شماره ۱۱۲ هم وجود دارد که برای تماس با مرکز امداد و نجات است. به همین دلیل وقتی شمارههای اضطراری ۳ رقمی با این گوشیها گرفته میشود، شماره ۱۱۲ ایران زنگ میخورد که ستاد مدیریت بحران کشور است.»
آنطور که اسحاقی توضیح داد در برخی از این مدلها برای تماس با شمارههای اضطراری کشور باید یک «+» در انتهای شماره اضافه کرد تا شماره همان مرکز به درستی زنگ بخورد. برای مثال اگر شخصی میخواهد با شماره ۱۱۰ تماس بگیرد باید شماره «+۱۱۰» را شمارهگیری کند. کلید «+» در صفحه شمارهگیر تلفن با نگهداشتن کلید صفر یا نگهداشتن کلید ستاره فعال میشود.
به گفته او این مدلها همگی متعلق به برندهای شیائومی و نوکیا، ریلمی و یک مدل کترپیلار هستند که بیش از ۳۰ درصد نیاز فعلی کشور را تامین میکنند و ممنوعیت واردات آنها آسیب جدی به بازار آرام و باثبات موبایل خواهد زد. گفته میشود در روزهای آینده ۱۰ مدل دیگر هم به لیست گوشیهایی که واردات آنها ممنوع شده اضافه خواهد شد.
اسحاقی در مورد علت این ممنوعیت توضیح داد: «نیروی انتظامی و ستاد مدیریت بحران کشور اعلام کرده مردم در شرایط بحرانی و اضطراری باید بتوانند با شمارههای اضطراری کشور تماس بگیرند. از طرف دیگر ستاد مدیریت بحران اعلام کرده به دلیل این نقض فنی، خطوط سازمان اشغال شده و در کار این سازمان اختلال ایجاد شده است.»
دبیر انجمن واردکنندگان موبایل معتقد است با وجود آن که درخواست پلیس و ستاد مدیریت بحران کشور کاملا درست و بجاست اما راه حل آن ممنوعیت واردات این گوشیها نیست. او در این خصوص گفت: «با امکانات و زیرساختی که اپراتورهای موبایل در اختیار دارند میتوان بهصورت فنی شمارهگیری این مدلها را درست کرد.» او همچنین اعلام کرد یک راه دیگر برای حل این مشکل این است: «زمانی که گوشی وارد کشور میشود و خریدار گوشی را فعال میکند، سامانه همتا در کنار ارسال پیامک فعالسازی، در قالب یک پیامک دیگر، روش شمارهگیری با مراکز اضطراری کشور را به صاحب دستگاه آموزش دهد.»
همچنین واردکننده کالا هم میتواند با اضافه کردن یک برچسب بزرگ روی جعبه گوشی، خریدار را از این موضوع آگاه کند.
او معتقد است تا زمانی که شرایط مذاکره و مکاتبه مستقیم با شرکتهای سازنده به وجود بیاید، اینها راهحلهای مناسبی هستند که میتوان برای عبور از این مشکل مقطعی استفاده کرد.
به گفته اسحاقی از روز گذشته برخی از مدلهایی که واردات آنها ممنوع شده به این دلیل که حداقل تا چند ماه این مدلها دیگر وارد کشور نمیشوند در بازار گران شده است.
او همچنین توضیح داد که وزارت ارتباطات موظف است اعلام کند این ممنوعیتها به درخواست پلیس و ستاد مدیریت بحران کشور است. وقتی اطلاعرسانی درستی در این زمینه صورت نگیرد، در صورت به هم خوردن وضعیت آرام بازار موبایل، تلاشها و فعالیتهای واردکنندگان و انجمن زیر سوال میرود.
اما لیست کامل گوشیهای ممنوعه وارداتی (تا به این لحظه) به شرح زیر است:
شیائومی
- ردمی نوت ۹ پرو
- ردمی نوت ۷ پرو
- ردمی 9C
- ردمی 9AT
- ردمی نوت ۱۰
- پوکو ایکس ۳ و X3 NFC
ریلمی
- ریلمی ۷ پرو
- ریلمی ۷
- ریلمی 7i
- ریلمی ۶ پرو
- ریلمی ۸ پرو
- ریلمی C21
نوکیا
- نوکیا C20
- نوکیا ۳.۴
- نوکیا ۵.۴
با اینحال گفته میشود برخی گوشیهای وان پلاس هم شامل این ممنوعیت هستند و این لیست درحال گسترش است!
ممنوعیت واردات میتواند به بازار تلفن همراه آسیب جدی وارد کند
گفته میشود مدلهایی که ورود آنها ممنوع اعلام شده حدود ۵۰ درصد از واردات گوشیها را تشکیل میدهند. به این ترتیب ممنوعیت این مدلها میتواند به بازار و مصرفکنندگان آسیب جدی وارد کرده و قیمت گوشیها را به طرز نامعقولی بالا ببرد.
پس از اعمال تحریمهای آمریکا و افت چشمگیر ارزش ریال، قدرت خرید اغلب مردم کاهش یافت. به این ترتیب این روزها گوشیهای میانرده و اقتصادی بیشترین خریدار را دارد. در این بازه قیمتی هم گوشیهایی از برند شیائومی و ردمی بیشترین ارزش خرید را دارد. حال آنکه ممنوعیت واردات این مدلها میتواند باعث مشکلات فراوانی شود. گوشیهای سری پوکو X3 و ردمی نوت ۱۰ در حال حاضر از پرفروشترین گوشیهای بازار هستند.
درخواست انجمن واردکنندگان برای رفع ممنوعیت فوری
حسین غروریرام رئیس هیئت مدیره انجمن واردکنندگان طی نامهای به حسین فلاح جوشقانی، رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی، درخواست تجدیدنظر فوری در این ممنوعیت را مطرح کرده است. به گفته غروریرام این برندها حداقل ۳۰ درصد از نیاز بازار کشور را تشکیل میدهند و در حال حاضر هم بازرگانان با روشهای پیچیده موفق به دور زدن تحریمها و تأمین نیاز کشور میشوند. به این ترتیب هنوز عملاً امکان درخواست تغییرات نرمافزاری از شرکتها وجود ندارد.
غرویرام اعتقاد دارد این ممنوعیت میتواند باعث ایجاد موج افزایش قیمت و تقدیم این سهم بازار به برندهای دیگر مثل برندهای آمریکایی و کرهای خواهد شد. ظاهراً در این گوشیها راهکارهای متفاوتی برای شمارهگیری این خطوط اضطراری وجود دارد. یکی از پیشنهادات غرویرام برای حل مشکل چسباندن برچسبی روی جعبه و همچنین دریافت پیامک از سوی رگولاتوری یا سامانه همتا برای آموزش این راهکارهای شمارهگیری خطوط اضطراری است.
در هر صورت امیدواریم رگولاتوری در آستانه مرحله جدید رجیستری تمام دستگاههای سیمکارتخور مثل تبلتها و ساعتهای هوشمند، تعادل بازار را هم در نظر بگیرد. در صورت اعمال ممنوعیت مدلهای گفته شده بعید نیست به خاطر افزایش تقاضا، شاهد افزایش قیمت تمام مدلهای بازار باشیم.