این گزارش از تحلیل دادههای کاربران شیپور، آمارهای منتشر شده توسط بانک مرکزی در حوزه مسکن و تحقیقات محلی تهیه شده است و در آن نوسانات خرید و فروش ملک، قیمت و میزان ثبت آگهیها مورد بررسی قرار گرفته است.
با نگاهی به وضعیت معاملات طی پاییز ۹۹ در تهران، شاهد رکود در بازار خرید و فروش املاک مسکونی هستیم چرا که با وجود افزایش آگهیهای این حوزه، میزان معاملات به شکل معناداری کاهش پیدا کرده است و هر چه به انتهای فصل نزدیکتر شدهایم میزان رکود بیشتر شده است.
همچنین طبق این آمار به نظر میرسد سرانجام و پس از رشد حدود ۸۰ درصدی قیمت مسکن از ابتدای سال تا کنون، ترمز آن در پاییز ۹۹ کشیده شده و حتی در آذرماه به نسبت آبان شاهد کاهش اندک قیمتها هستیم.
این جدول نشان میدهد که قیمت هر متر مربع مسکن در پاییز ۹۹ به طور میانگین بین ۲۵ تا ۳۰ میلیون تومان بوده است.
اما نکته قابل توجه این جا است که با وجود رشد سرسام آور نرخ مسکن در سال ۹۹، تعداد آگهی ثبت شده در شیپور نسبت به پاییز سال گذشته در کل کشور بیش از ۹۹ درصد و در تهران حدود ۹۱ درصد رشد داشته است که گویای افزایش تقاضا برای معامله مسکن طی یک سال گذشته است.
متوسط قیمت در مناطق مختلف تهران در بازه زمانی مهر تا آذر ۹۹ که به ازای هر متر مربع بوده و براساس منابعی که پیشتر ذکر کردیم، توسط شیپور ارائه شدهاست که میتوانید در ادامه مشاهده کنید.
براساس این آمار، منطقه یک تهران با میانگین قیمتی هر متر مربع بیش از ۶۰ میلیون تومان گرانترین و منطقه ۱۷ ارزانترین نقاط تهران بودهاند.
اگر به صورت جزئیتر بخواهیم بررسی کنیم به ترتیب محلههای الهیه، زعفرانیه، محمودیه، ولنجک و نیاوران که همگی در منطقه یک واقع شدهاند گرانترین و شوش، خانیآباد، کیانشهر، مسعودیه و فلاح ارزانترین مناطق تهران برای خرید مسکن بودهاند.
همچنین تهران، خراسان رضوی و اصفهان گرانترین استانهای کشور و لرستان، گلستان و اردبیل نیز ارزانترین استان های کشور در حوزه مسکن هستند.
جالب است بدانید مجموع متراژ کل آگهیهای منتشر شده در این پلتفرم حدود ۹۸۰ میلیون متر مربع بوده که از کل مساحت شهر تهران بیشتر است.
شیپور در گزارش خود مدعی شده که ارزش ریالی این آگهیها در فصل پاییز با کل بودجه دولت در سال ۹۹ که چیزی حدود ۵۰۰ هزار میلیارد تومان بوده است برابری میکند.
همچنین برخی از گرانترین آگهیهای منتشر شده در این پلتفرم بدون ذکر قیمت معرفی شدهاند که یکی از جالبترین آنها ویلای لوکس واقع در لواسان است که دارای ۵ هزار متر بنا بوده است و از امکانات آن میتوان به رودخانه مصنوعی، سالن بولینگ و سینما اشاره کرد.
اگر نگاهی به بزرگترین و کوچکترین بناهای مسکونی در استانهای کشور بیندازیم، شاهد این هستیم که کمترین میانگین متراژ مسکنهای آگهی شده متعلق به استانهای تهران، قم و هرمزگان است. خانههای سه استان گیلان، مازندران و کرمان نیز از نظر متراژ، بزرگتر از میانگین سایر استانها هستند.
همچنین نیمی از خانههای آگهی شده در تهران و سایر استانها دارای ۲ اتاق خواب هستند و خانههای بدون اتاق، کمترین سهم را از املاک آگهی شده در سراسر کشور دارند.
یکی از نکات جالب توجه نیز این است که برخلاف تهران که خانههای تک خواب در رتبه دوم از نظر تعداد آگهی قرار دارند، این جایگاه برای سایر استان کشورهای متعلق به خانههای سه خواب است.
آخرین بخش گزارش شیپور به عمر بناهای مسکونی در ایران اختصاص دارد که طبق آمار موجود، خانههای نوساز در تهران و سایر استانها بیشترین تعداد آگهی را به خود اختصاص دادهاند و کمترین نیز متعلق به خانههای ۲۰ سال به بالا است.
این ارقام حاکی از آن است که خانههای به اصطلاح کلنگی، محبوبیت کمتری برای مخاطبین پلتفرمهای آگهی آنلاین دارد.