به گزارش فاواپرس، شرکتهای پرداخت یاری از دریافت پیامکی مبنی بر اجباری شدن اینماد برای تمامی پذیرندگان آنها خبر دادند و اعلام کردند که بر اساس همین پیامک، مهلت یک روزهای به آنها داده شده است. این موضوع برای بار چندم مطرح شده و به نظر میرسد موضع نهایی شاپرک علی رغم مخالفتهای شدید کارشناسان و فعالان این حوزه با این موضوع است.
عصر دیروز انجمن فینتک ایران با انتشار بیانیهای تاکید کرده بود که: تبدیل اینماد به رگولاتور، سیل مهاجرت را تشدید میکند. انجمن فینتک با تاکید بر سخنان رهبری مبنی بر «تشویق نخبگان به مهاجرت، خیانت به آینده کشور است»، این نامه را منتشر ساخته بود و یک روز پس از انتشار آن، این ابلاغیه منتشر شده است. شایان ذکر است در تیرماه هم که شاپرک نامهای مبنی بر اجباری شدن اینماد به پرداختیارها ارسال کرده بود، دقیقا دو روز پس از هشدارهای انجمن فینتک در مورد اتخاذ این تصمیم این اقدام صورت گرفته بود.
شاپرک معتقد است که موضوع دریافت اینماد برای پذیرندگان باید از سال گذشته رخ میداده و تاکنون چندین بار نسبت به اجباری شدن این موضوع دستورها و نامههایی منتشر ساخته و هر بار عملیاتی شدن آن به تعویق افتاده است؛ با این وجود به نظر میرسد ابلاغیه فعلی که تنها مهلتی دو روزه به پرداخت یارها داده موضع قطعی شاپرک با این فرایند است.
داستان اجباری شدن اینماد برای دریافت خدمات از پرداختیارها با خبر عدم سرویسدهی شاپرک به کسبوکارهایی که دارای نماد اعتماد الکترونیکی نیستند، آغاز شد. در روزهای پایانی تیر ماه ۱۴۰۰ اجباری شدن اینماد نه تنها پرداختیارها بلکه بیشتر استارتآپها را نگران کرد. توافق بین مرکز توسعه تجارت الکترونیکی (وزارت صمت) و بانک مرکزی (شاپرک) تغییراتی در این رویه ایجاد کرد که با وجود پیگیری کسبوکارها و حتی تدوین و امضا نامهای برای مخالفت با این موضوع همچنان به نظر میرسد، حرف آخر اجباری شدن اینماد است.
پیشتر انجمن فینتک طی بیانهای اعلام کرده بود که قانون مورد استناد بانک مرکزی و مرکز توسعه تجارت الکترونیکی برای ملزم شدن پذیرندگان پرداختیار به دریافت اینماد بههیچعنوان الزامی را برای پذیرندگان پرداخت یاران در نظر نگرفته است. کارشناسان این حوزه و کمیسیون پرداخت یاری نیز چندی پیش تاکید داشتند «هیچکس با اجباری شدن اینماد موافق نیست.»
یکی از اصلیترین کارهای شرکتهای پرداختیار اکنون ارائه درگاه پرداخت به فروشگاهها و شرکتهای مختلف است. ابلاغیه فعلی اما منجر به این خواهد شد که هر شخص حقیقی یا حقوقی که میخواهد از شرکتهای پرداختیار درگاه بگیرد، باید نماد اعتماد داشته باشد؛ رویکردی که قطعا میتواند یک زلزله بزرگ در بازار تجارت الکترونیکی ایران ایجاد کند.
آنطور که انجمن فین تک اعلام کرده، کشور ایران میان ۱۹۰ کشور در سهولت مجوز کسبوکار رتبه ۱۷۸ را دارد و فعالین این حوزه معتقد هستند که اینماد یکی از دلایل اصلی این رتبه پایین است. کارشناسان معتقدند این موضوع باعث بروز اتفاقاتی چون ریزش مشتریان پرداخت یارها، پیش آمدن چالشهای زیادی برای کسب و کارهای اینستاگرامی، سختتر شدن پیگیری پرداختها و رفتن به سمت کارت به کارت و همچنین افزایش کلاهبرداری و در نهایت به مانع توسعه نوآوری منجر خواهد شد.