به گزارش فاواپرس، کلیات طرح جهش تولید دانشبنیان فروردین امسال به تصویب نمایندگان مجلس سیزدهم رسید. تصویب طرح آبان سال گذشته در کمیسیون آموزش مجلس به عنوان کمیسیون اصلی و کمیسیون صنایع به عنوان کمیسیون فرعی به تصویب رسیده بود. حال تقریباً پس از گذشت ۹ ماه از تصویب کلیات آن ۱۰ ماده از این طرح ۲۰ مادهای به تصویب رسیده است.
دستگاهها املاک خود را در اختیار موسسات دانشبنیان قرار دهند
طبق آنچه امروز به تصویب نمایندگان مجلس رسید، دستگاههای اجرایی میتوانند املاک و زمینهای خود را در اختیار شرکتهای دانش بنیان بگذارند. بر اساس ماده ۶ این طرح: دستگاههای اجرایی موضوع ماده ۵ قانون مدیریت خدمات کشوری مجازند املاک، زمین و ساختمانهای خود را برای استقرار شرکتها و موسسات دانشبنیان، پارکهای علم و فناوری، سراهای نوآوری دانشگاه آزاد اسلامی و واحدهای خلاق، بدون واگذاری مالکیت طبق قوانین و مقررات در اختیار آنها قرار دهند. آییننامه اجرایی این بند حداکثر ظرف سه ماه از تاریخ ابلاغ این قانون از سوی وزارت امور اقتصادی و دارایی تهیه میشود و به تصویب هیات وزیران میرسد.
در صورت نهایی و اجرایی شدن این بند قانون به نظر میرسد دستگاههای دولتی میتوانند از واگذاری برخی از املاک خود به صورت اجاره به شرکتهای دانشبنیان درآمدی کسب کنند. البته جزئیات این واگذاری باید در آییننامه اجرایی که برای این بند از قانون نوشته میشود مشخص شود.
شورای راهبردی فناوری به جای شورای علوم
بنا بر ماده ۸ طرح مذکور شورای راهبری فناوریها و تولیدات دانشبنیان جایگزین شورای علوم، تحقیقات و فناوری میشود. شورای راهبری متشکل از رئیسجمهور به عنوان رئیس شورا، معاون علمی و فناوری رئیسجمهور به عنوان نایبرئیس شورا، وزرای علوم، صمت، بهداشت، اقتصاد، ارتباطات، جهاد کشاورزی، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح و چهار نفر از اعضای کمیسیونهای آموزش، تحقیقات و فناوری، صنایع و معادن و اقتصادی و کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیطزیست به انتخاب مجلس شورای اسلامی به عنوان ناظر است.
بنابر تصویب نمایندگان سیاستهای کلان در حوزه حمایت از شرکتها و موسسات دانشبنیان با پیشنهاد شورای راهبری فناوریها و تولیدات دانشبنیان به تصویب شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری میرسد.
متولیان صدور مجوز راهاندازی پارکهای علم و فناوری
طبق این طرح دو وزارتخانه علوم، تحقیقات و فناوری و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مراجع صادرکننده مجوز تاسیس مراکز رشد، پردیسها و پارکهای علم و فناوری خواهند بود. در بند «ت» ماده ۶ این طرح آمده است: وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به عنوان مراجع صدور مجوز ایجاد مراکز رشد، پردیسها و پارکهای علم و فناوری، حسب وظایف قانونیشان موظفاند، برای دانشگاهها و موسسات آموزشی و پژوهشی دولتی، غیردولتی و دانشگاه آزاد اسلامی و دستگاههای اجرایی که دارای ضوابط قانونی هستند، مجوز تاسیس و راهاندازی پردیسهای استانی پارک علم و فناوری را صادر کنند.