فاواپرس: اینترنت ماهوارهای آمازون با نام پروژه Kuiper تا پایان امسال راهاندازی میشود. آمازون روز گذشته سه پایانه گیرنده اینترنتی را معرفی کرده است که مشتریان میتوانند از آنها برای ارتباط با پروژه کویپر (برنامه اینترنت ماهوارهای این شرکت) استفاده کنند.
آمازون امیدوار است که این ماهوارهها دسترسی به اینترنت را برای کاربران مناطق دورافتاده فراهم کنند. آمازون پایانههای دریافت اینترنت از پروژه کویپر را در کنفرانس فناوری فضایی SATELLITE در واشنگتن به نمایش گذاشت.
نسخه استاندارد این ترمینال مخصوص اینترنت ماهوارهای آمازون شبیه یک چهارپایه کوچک است و ظرفیت آن ۴۰۰ مگابیتبرثانیه است. آمازون این پایانه را برای مشتریان خانگی و کسبوکارهای کوچک عرضه خواهد کرد. این شرکت مشخص نکرده که این گیرندهها چقدر برای مشتریان هزینه خواهند داشت، اما گفته است که تولید هر یک از آنها کمتر از ۴۰۰ دلار هزینه دارد.
آمازون یک مدل پایانه بزرگتر و یک مدل کوچکتر را که به ترتیب شبیه یک میز کوچک و یک کتاب هستند نیز رونمایی کرده است. ترمینال بزرگتر با ظرفیت ۱ گیگابیت در ثانیه برای شرکتها و سازمانها طراحی شده است. ترمینال کوچکتر، با هدف ارائه اینترنت مقرونبهصرفه برای مشتریان خانگی معرفی شده است و حداکثر سرعت ۱۰۰ مگابیت بر ثانیه خواهد داشت. قیمت نهایی این دو مدل نیز مشخص نشده است.
این پایانهها به ماهوارههایی در مدار پایین زمین متصل میشوند که در ارتفاعات محدوده ۳۶۵ مایلی (۵۸۷ کیلومتری)، ۳۸۰ مایلی (۶۱۲ کیلومتری) و ۳۹۰ مایلی (۶۲۸ کیلومتری) قرار دارند و از فرکانسهای رادیویی باند ۲۶. ۵ تا۴۰ گیگاهرتز استفاده میکنند. البته مجوز کمیسیون ارتباطات فدرال (FCC)برای استفاده از این باندهای فرکانسی هنوز نهایی نشده است. هر ماهواره در مجموع ظرفیت ۱ ترابیت در ثانیه خواهد داشت.
رویترز گزارش داد که آمازون اکنون انتظار دارد که اولین پرتاب آزمایشی این پروژه روی موشک Vulcan Centaur متعلق به United Launch Alliance در سال جاری انجام شود و پس از آن اولین ماهوارهها در مدار نهایی کویپر در اوایل سال ۲۰۲۴ قرار گیرند آمازون تا ۸۳ پرتاب را برای این برنامه رزرو کرده است.
آمازون میگوید پروژه کویپر در نهایت از ۳۲۳۶ ماهواره تشکیل خواهد شد. مجوز FCC آمازون مستلزم آن است که این شرکت حداقل نیمی از کل آن را تا سال ۲۰۲۶ مستقر کند. این مدار ماهوارهای از نظر تئوری به مردم اجازه میدهد از هر نقطهای در جهان ارتباط اینترنتی برقرار کنند.
استفاده از ماهوارهها با هدف ارتباطات، موضوع چندان جدیدی نیست. به عنوان مثال، شرکت ایریدیوم که ارائهدهنده تلفن ماهوارهای است ۷۷ ماهواره را در دهه ۱۹۹۰ به مدار زمین فرستاد.
در حال حاضر جدیترین مدعی اینترنت ماهوارهای شرکت استارلینک است. استارلینک از سال ۲۰۱۷ تا کنون ۳۸۰۳ ماهواره را در مدار مستقر کرده است که ۳۲۴۲ عدد از آنها عملیاتی هستند. نسل دوم این ماهوارهها اخیرا به فضا پرتاب شدند.
شرکت دیگری به نام وانوب که بخشی از آن متعلق به دولت بریتانیا است، پرتاب ماهوارههای اینترنتی را در سال ۲۰۲۰ آغاز کرد. علیرغم ورشکستگی و حمله روسیه به اوکراین که پرتابهای برنامهریزی شده OneWeb از پایگاه بایکونور را قطع کرد وانوب پرتابهای خود را به هند تغییر داد و این پروژه متوقف نشد اکنون در مدار این شرکت ۵۸۲ ماهواره در مدار دارد که به گفته مک داول، ۵۷۹ مورد از آنها عملیاتی هستند. البته وانوب مشتریان تجاری را هدف قرار داده و قصد ارائه اینترنت به مشتریان خانگی را ندارد.
به دنبال افزایش تنشها میان چین و تایوان نیز، تایوان از سرمایهگذاران خواسته تا برای ساخت یک ارائه دهنده ارتباطات ماهوارهای به کمک دولت بیایند. تایپه این اقدام را با الهام از نقش ماهوارههای استارلینک ایلان ماسک در جنگ اوکراین و برای آمادگی در برابر حمله احتمالی چین انجام میدهد.