فاواپرس: مراسم رونمایی از پلتفرم کاریار دیجیتال برگزار شد. زهرا عمرانی، مدیرعامل کاریار در این مراسم گفت: در گذشته با چالشهایی همچون پراکندگی اطلاعات مواجه بودیم. سال اول آموزشها برروی گوگل میت ارائه میشد، سال دوم فرمها برروی گوگل درایو ذخیره میشد. امسال پلتفرم کاریار دیجیتال را راهاندازی کردهایم که اطلاعات دیگر منظم بوده و در یک پلتفرم و سامانه دستهبندی میشوند.
او افزود: دورههای آفلاین نخستین بار در آبان ماه ارائه شد که با استقبال خوبی مواجه شد. نیمی از کاربران کاریار در شهرهای کوچک سکونت دارند و بازار کار فناوری در این شهرها بسیار کوچک است. در ابتدا تصور میکردیم تنها مشکل نبود دورههای آموزشی در شهرهای دوردست است، اما مساله اشتغال نیز بسیار مهم است. فردی که در سیستان و بلوچستان تخصص پایتون دارد، هیچ بازار کاری در منطقه اقامتش برای تخصص او وجود ندارد.
عمرانی گفت: به فکر این بودیم که امکان دریافت پروژه برای کاربران را فراهم کنیم. استودیوی کاریار در سال ۱۴۰۰ ایجاد شد و در آن زمان ۲۰ نفر وارد این استودیو شده و تجربه کسب کردند. اکنون افراد متخصص فناوری از استانهای سیستان و بلوچستان و لرستان، پروژههای دورکاری دریافت میکنند و بدون مهاجرت از شهر خود، در حوزه مورد علاقهشان فعالیت میکنند. استودیو کاریار برای کاربران رزومه ایجاد میکند و امکان دریافت پروژههای کاری را برایشان فراهم میکند.
زهرا عمرانی گفت: کاریار از ابتدا پلتفرمی غیرانتفاعی بود. بنابراین هرگز قصد نداشتیم از طریق آموزش به کاربران کسب درآمد کنیم. هدفمان ایجاد دسترسی برای افرادی است که تاکنون به آموزش باکیفیت دسترسی نداشتهاند. به همین منظور پلتفرم را در استانهای کم برخوردار و محروم در دسترس کاربران قرار داده و امکان ثبت نام را برای آنها فراهم کردیم.
او افزود: به طور کلی برای ثبتنام در دورههای آموزشی، دانشپژوهان ۵ درصد از هزینه را پرداخت میکنند و ۹۵ درصد مابقی را بورسیه میشوند. کاریار هزینه خود را از طریق نیکوکاران و حامیان خود تامین میکند. خوشبختانه شرکتهایی مانند دیوار، دیجیکالا، اسنپ و کافه بازار از کاریار حمایت و کاربران را بورسیه میکنند. آموزشها برای کاربران بسیار ارزان است و هدفمان این است که علاقمندان به دلیل هزینهها و یا عدم دسترسی به موسسات آموزشی، از آموزش محروم نشوند.
لزوم همکاری با پلتفرمهای کاریابی
رضا درمان، مدیرعامل موسسه ابتکار و توسعه نوید و حامی پلتفرم کاریار در این مراسم گفت: کاریار تاکنون توسعه عرضی داشته است. بسیاری از حوزهها را به دورههای آموزشی خود افزوده است و کاربران بسیاری به این پلتفرم پیوستهاند. باید استراتژی طولی خود را نیز توسعه دهند و با پلتفرمهای کاریابی همکاری کنند.
او افزود: اروین تافلر در مقدمه کتاب جابجایی قدرت پیشبینی کرده است که به زودی سازمانها تغییر شکل میدهند و تغییر دانش تسریع میشود. به اینگونه که به جای اینکه جوانان در کف هرم قرار گرفته و در بازنشستگی در راس هرم قرار بگیرند، جوانان در راس هرم قرار گرفته و با پیشرفت تکنولوژی به تدریج به سطوح پایینتر منتقل میشوند. به طوریکه در زمان بازنشستگی در کف هرم هستند. این امر به دلیل سرعت تحولات تکنولوژی و دانش در عصر حاضر است.
درمان گفت: در حوزه فناوریهای نوین این اتفاقات رخ داده است. دیگر من نمیتوانم در زمینه فناوریهای جدید اظهار نظر کنم بلکه جوانان متخصصان تکنولوژیهای نوین جهان هستند.
رضا درمان دررابطه با نقش پلتفرمهای آموزشی به پیوست گفت: پلتفرمهای آموزشی در تربیت و تامین نیروی انسانی متخصص تاثیر شایانی دارد. دنیا به این سمت رفته است. به ساختارهای آموزشی مانند دانشگاهها در شکل رسمی کمتر پرداخته میشود، در مقابل پلتفرمهایی مانند کورسرا، خان آکادمی و امثال آن که آموزشهای غیررسمی ارائه میکنند، مدرک دانشگاهی ارائه نمیدهند و به جای آموزش رشتههای کلاسیک، موضوعات میانرشتهای را آموزش میدهند و به مهارتهای نرم بیش از مهارتهای سخت اهمیت میدهند، هم با استقبال بیشتر دانشپژوهان مواجه شده و هم کارفرمایان از فارغالتحصیلان این دورهها بیشتر استفاده میکنند. به طور کلی پلتفرمهای آموزشی امروزه در دنیا رواج یافته و فراگیر شدهاند.
او افزود: با اینهمه دیدگاههای سنتی هنوز هم در کشور ما وجود دارد. ما هنوز هم تصور میکنیم خودمان و فرزندانمان باید به دانشگاهی معتبر رفته و مدرک دانشگاهی دریافت کنند. امروزه اما دوره مدرکهای دانشگاهی برای بازار کار و یافتن کار مناسب گذشته است. اگر نیروی متقاضی کار به مدرک دانشگاهی خود تاکید زیادی داشته باشد برای کارفرما پرچم قرمزی نمایان میکند و احتمال میدهد که نمیتواند با وی همکاری کند. اگر فارغالتحصیل درجه یک دانشگاه را استخدام کنیم، باید او را از نو بسازیم. چراکه مهارتهایی که کارفرماها میخواهند را در دانشگاهها نمیآموزند.
لزوم کسب تجربه
درمان درباره لزوم کسب تجربه در کنار دورههای آموزشی گفت: مهارت سخت نیاز به کسب تجربه هم دارد. مهارتهای نرم کمتر نیاز به تجربه عملی دارند اما تمامی تخصصهای فناوری، پس از کسب آموزش باید در دنیای کار نیز تجربه شده و آموخته شود. در دانشگاه فرصت کسب تجربه به وجود نمیآید. نکته دیگر چابکی پلتفرمهای آموزشی است. مدیران پلتفرمها در طی چندروز میتوانند اشکالات کار را مشاهده و دورههای جدید را بازطراحی کنند، مدرس نامناسب را برکنار کرده و مدرس مناسبتری را جایگزین کنند. این چابکی تنها در سامانههای آنلاین وجود دارد. در دانشگاهها تصویب یک رشته جدید، تغییر یک عنوان درس در یک رشته، فرآیندی بسیار طولانی دارد. به دانشجویان ترم یک دانشگاه صنعتی شریف، هنوز هم فیزیک هالیدی تدریس میشود. فیزیک هالیدی را من ۱۳۶۹ در دانشگاه خواندم و ۱۰ سال قبل از آن هم همین کتاب در دانشگاه تدریس میشد. این اصلاً مطابق با بازار نیست.
او افزود: امروزه دیگر مدرک تحصیلی از یک دانشگاه مزیت رقابتی محسوب نمیشود. در پلتفرمهای آموزشی، آموزش برای یادگیری است و نه ارائه مدرک. تعریف یونیسف از آموزش این است؛ هر فرآیندی که یک دانشی را به شما منتقل کند به طوریکه این دانش و فرآیند در کنار هم تغییر در شما ایجاد کنند. اگر مدرک تغییری ایجاد نکند، با دریافت مدرک تنها وقت خود را تلف کردهاید.
درمان تاکید کرد: تعریف دنیا اینگونه است، شما دروس و دانش پایه را در دانشگاه یادبگیر، مابقی برعهده خود شماست. با بیشتر تحصیل کردن در دانشگاه اتفاقی برایتان رخ نخواهد داد.