هنگام خرید سرور با انواع مختلفی روبهرو میشوید که امکانات و قابلیتهای نزدیک به هم دارند. در این بین، سرور مجازی و سرور ابری از پرطرفدارترین و پرفروشترین سرویسها محسوب میشوند. شاید برایتان جالب باشد که سرور ابری چه تفاوتی با سرور مجازی دارد و کدام یک از آنها از نظر عملکرد، هزینه و قدرت سرویسدهی بهتر است. اگر بهدنبال خرید سرور با هزینه مقرونبهصرفه و عملکرد مطلوب هستید بهاحتمال زیاد آوازهی نام کلود سرور و ویپیاس را شنیدهاید. با این حال ویژگیهای نزدیک سرور مجازی و سرور ابری انتخاب را برای بسیاری از کاربران سخت کرده است.
در این مطلب میخواهیم تفاوت سرور ابری با سرور مجازی را بررسی کنیم و کاربردهای هر کدام را شرح دهیم. برای آشنایی با فرق بین سرور ابری و سرور مجازی با ما همراه باشید.
سرور ابری چیست؟
سرور ابری (Cloud Server) مجموعهای از سرورهای ادغامشده بر بستر رایانش ابری است که بهشکل مجازیسازیشده و متمرکز در شبکه اینترنت به کاربران ارایه میشود. به زبان ساده، در سرور مجازی ابری، چندین سرور را با تکنولوژی مجازیسازی مثل هایپروایزر (Hypervisor) به بخشهای مختلف تقسیم میکنند. هر کدام از بخشهای مجازیسازی شده در بستر ابر تشکیل یک سرور متمرکز را میدهد. به این ترتیب، منابع چندین سرور مجازیسازیشده بر بستر ابری بهشکل متمرکز و واحد در اختیارتان قرار میگیرد.
سرور ابری همهی ویژگیهای لازم اعم از ارایهی عملکرد مطلوب، مقیاسپذیری، پشتیبانی از سیستمعاملها و برنامههای کاربردی سرورهای فیزیکی و مجازی را دارد. با این تفاوت که هزینهی منابع در این سرویس بهشکل پرداخت براساس مصرف (Pay As You Go) محاسبه میشود و میتوانید بهشکل ساعتی، روزانه و ماهانه هزینه منابع مصرفی را پرداخت کنید. همچنین امکان ارتقای منابع بهشکل لحظهای فراهم است.
کاربرد سرور ابری
خرید سرور ابری بهترین انتخاب برای کسبوکارهایی است که به پرداخت هزینه براساس منابع مصرفی نیاز دارند. کسبوکارهای کوچک و در حال رشد میتوانند از کلود سرور برای میزبانی وبسایتهای خود استفاده کنند. با افزایش ترافیک ورودی و نیاز به منابع بیشتر، میتوانید بهطور آنی منابع مورد نیازتان مانند فضای RAM، حافظه دیسک و هستههای CPU را افزایش یا کاهش دهید.
همچنین سرور ابری بهترین انتخاب برای کسبوکارها و افرادی است که میخواهند از منابع پرقدرت و پرسرعت سرورها بهشکل ساعتی، روزانه و بهطوکلی مدت زمان مشخص استفاده کنند. افزونگی داده و آپتایم بالای این سرویس باعث میشود، سرویس شما همیشه در دسترس باشد. زیرا در صورت بروز خرابی یا مشکل در هر کدام از سرورها، سرورهای دیگر ترافیک ورودی را برعهده میگیرند. بههمین دلیل آپتایم بالایی را در اختیار کسبوکارها قرار میدهد.
سرور مجازی چیست؟
سرور مجازی (Virtual Private Server) سرویسی مجازیسازی شده است که بخشی از منابع سختافزار سرور فیزیکی را بهشکل مستقل و اختصاصی در اختیار کسبوکارها قرار میدهد. در این سرویس، سختافزار سرور فیزیکی با استفاده از تکنولوژی مجازیسازی به چندین بخش تقسیم میشود. هر بخش بهعنوان یک سرور مجازی مستقل با دسترسی کامل در اختیارتان قرار میگیرد.
شما میتوانید سیستمعامل، کنترل پنل و سرویسهای کاربردی مد نظر خود را بهشکل اختصاصی در VPS نصب کنید. امکان نصب سیستمعامل ویندوز و لینوکس و … در سرور مجازی فراهم است و بههمینترتیب، سرویسهای متناسب با هر سیستمعامل را نیز میتوانید در VPS نصب و راهاندازی کنید.
کاربرد سرور مجازی
سرور مجازی تمام ویژگی و قابلیتهای سرور اختصاصی را در ابعاد کوچکتر در اختیار کسبوکارها قرار میدهد. بنابراین اگر بهدنبال امکانات سرور اختصاصی با هزینهی ارزانتر هستید، بیشک VPS بهترین انتخاب برایتان خواهد بود. در این سرویس، میتوانید سیستمعامل ویندوز یا لینوکس را بهدلخواه نصب کنید. برای مثال سرور مجازی ویندوز ابر آروان بهترین انتخاب برای کسبوکارهایی است که میخواهند از سرویسهای مبتنیبر فریمورک NET. و ASP Classic و ASP.NET و سرویسهای ویندوزی استفاده کنند.
برای استفاده از زبان برنامهنویسی PHP و سرویسهای لینوکسی نیز میتوانید از سرور مجازی لینوکس استفاده کنید. این سرویس، برای وبسایتهای کوچک تا بزرگ، ذخیرهسازی دادههای حجیم در فضایی امن، تست کدهای توسعهدهندگان و موارد مشابه با هزینه ارزانتر از سرورهای اختصاصی گزینهای مناسب و مطلوب است.
تفاوت سرور ابری با سرور مجازی در عملکرد
عملکرد یکی از مهمترین معیارها در تفاوت سرور ابری با سرور مجازی است. با وجود اینکه سرور مجازی بهدلیل استفاده از منابع مستقل و اختصاصی عملکرد مطلوبی دارد. با اینحال در صورت وجود خرابی یا مشکل در سرور اصلی، عملکرد آن بهطور چشمگیری کاهش پیدا میکند و کسبوکارها را با مشکل جدی روبهرو خواهد کرد. درحالیکه سرور ابری نوید بخش آپتایم ۹۹.۹۹ درصد است و با قطعی و خرابی در یکی از سرورها، سرورهای دیگر وظیفه سرویسدهی را برعهده میگیرند. بههمیندلیل سرور ابری عملکرد بهتری نسبت به سرور مجازی از خود نشان میدهد.
تفاوت سرور ابری و سرور مجازی در امنیت
امنیت یکی از مهمترین معیارهای بررسی در تفاوت سرور ابری با سرور مجازی است. VPS امنیت بسیار بالایی دارد. اگرچه امنیت سرور مجازی بهاندازهی سرور اختصاصی بالا نیست، اما بیشک در مقایسه با سرورهای اشتراکی پیشتاز است. منابع اختصاصی سرور مجازی باعث میشود سستی امنیت سایر کاربران تاثیری در موارد امنیتی VPS شما نداشته باشد.
سرور ابری امنیت بالایی دارد و حمله به یکی از سرورها تاثیری در امنیت سرورهای دیگر ندارد. با این حال اشتراکگذاری منابع بر بستر ابر آسیبپذیریها را بالا میبرد. بههمیندلیل VPS را در امنیت میتوان پیشتازتر از سرور ابری محسوب کرد.
سفارشیسازی سرور ابری و سرور مجازی
مدیریت و کنترل سرور و امکان نصب سیستمعامل و نرمافزارها از موارد مورد توجه برای بسیاری از کاربران است. در VPS مانند سرور اختصاصی با دسترسی کامل به سرور میتوانید نرمافزارهای مد نظر را نصب و سرویس خود را مدیریت کنید و ممکن است فقط با محدودیتهای ناچیزی بهدلیل مجازیسازی و پیکربندی سرور فیزیکی روبهرو شوید.
در طرف دیگر، سرور ابری گزینههای سفارشیسازی زیادی را در اختیارتان قرار میدهد، با اینحال، بهدلیل استفاده از چندین سرور به شکل متمرکز امکان دارد محدودیتهایی در پیکربندی و سفارشیسازی وجود داشته باشد. اگرچه سرور ابری در مقیاسپذیری عملکرد مطلوبی دارد، اما دست شما برای انجام اقدامات سفارشیسازی در VPS بسیار بازتر خواهد بود.