فاواپرس: اولین جلسه بررسی برنامههای وزیر پیشنهادی مسعود پزشکیان برای پست وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات روز گذشته ۱۵ مرداد ماه برگزار شد و ستار هاشمی به معرفی برنامههای خود در مجلس پرداخت، روز شنبه فرایند رای اعتماد به وزرا آغاز میشود.
طبق پیشنهادهایی که ستار هاشمی به مجلس ارائه کرده است، هدف از توسعه ارتباطات و شبکه ملی اطلاعات را بهبود دسترسی آحاد جامعه به خدمات الکترونیکی و فضای مجازی، ایجاد عدالت ارتباطی و حضور فعال در تعاملات بینالمللی عنوان کرده است.
از جمله اقداماتی که قرار است طی ۴ سال وزارت او انجام شود، توسعه زیرساخت شبکه ملی اطلاعات مبتنی بر فیبر نوری و ایجاد دسترسی عموم مردم در بستر شبکه ملی اطلاعات است. هاشمی در برنامه خود به راهاندازی صندوق توسعه شبکه فیبر نوری طبق برنامه هفتم نیز اشاره کرده است.
با توجه به بندهای پیشبینی شده در برنامه هفتم و همچنین قانون بودجه امسال وزیر ارتباطات ملزم به توسعه شبکه فیبرنوری خواهد بود.
توسعه شبکه ارتباطات همراه از طریق 5G یکی دیگر از برنامههایی است که ستار هاشمی در این بخش به آن اشاره کرده است. همچنین حضور فعال و موثر در تعاملات بینالمللی در حوزه حکمرانی اینترنت، ارتقای کمی و کیفی و تسهیل دسترسی آحاد جامعه به خدمات الکترونیکی و فضای مجازی و ایجاد عدالت ارتباطی از دیگر برنامههای او است.
توسعه دولت هوشمند
ستار هاشمی، وزیر پیشنهادی وزارت ارتباطات، در بخش توسعه دولت هوشمند برنامه خود بر تدوین طرح تحول دولت هوشمند و ایجاد، تقویت و استقرار آن و همچنین ایجاد، تقویت و استقرار زیرساخت یکپارچه ابری دولت هوشمند تاکیده کرده است. اتصال مراکز داده دستگاههای اجرایی به زیرساخت یکپارچه ابری دولت هوشمند و پیگیری و پایش روند اجرای برنامه ملی توسعه هوش مصنوعی نیز از جمله برنامههایی است که هاشمی بر آنها تاکید کرده است.
ارتقای شاخصهای ملی و بینالمللی توسعه دولت الکترونیکی در کشور که جزو برنامههای ستار هاشمی است در دولت سیزدهم و از سوی زارعپور نیز پیگیری میشد.
جایگزینی استعلامهای الکترونیکی آنلاین و آنی به جای استعلامهای کاغذی و حذف بروکراسی اداری، کاغذبازی و مراجعه حضوری به ادارات نیز جزو اولویتهای وزیر پیشنهادی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در برنامههای خود است.
حذف کاغذ از استعلامهای دولتی و جایگزین شدن آن با استعلام الکترونیکی از جمله برنامههایی است که دولتهای مختلف طی سالهای گذشته به صورت مختلف پیگیری میکردند. هرچند حذف کاغذ در مکاتبات مختلف بارها از سوی شورای اجرایی فناوری اطلاعات و همچنین کارگروه تعاملپذیری تا حدودی اجرایی شده است اما هنوز این طرح به صورت کامل و سراسری شکل اجرایی به خود نگرفته است.
جلوگیری از وقوع جرایم مرتبط با سیمکارتهای تلفن همراه، ارتقای امنیت فضای تولید و تبادل اطلاعات، افزایش پایداری و تابآوری در مقابل تهدیدات و افزایش پایداری و امنیت ارتباطات از لایه زیر ساخت تا لایه سرویس از دیگر برنامههای او در این بخش است.
توسعه اقتصاد دیجیتال و اصلاح شیوه فیلترینگ
یکی از بخشهای برنامههای هاشمی به موضوع توسعه اقتصاد دیجیتال اشاره کرده است. توسعه اقتصاد دیجیتال یکی از محورهای برنامه هفتم توسعه به شمار میآید و وزیر احتمالی آینده نیز با توجه به بندهای مختلف برنامه هفتم توسعه برنامههای خود را برای توسعه اقتصاد دیجیتال اعلام کرده است.
اصلاح شیوه فیلترینگ از برنامههای هاشمی است که در بخش توسعه اقتصاد دیجیتال به آن اشاره شده است. طبق برنامههای ارائه شده توسط او به مجلس، هاشمی قصد دارد شیوه فیلترینگ را از طریق اصلاح مقررات و شیوه مداخلات، کنترلهای پسینی، گفتمانسازی در سطوح نخبگان و آحاد مردم، ایجاد وفاق ملی بین گروههای مرجع و مذاکرات بینالمللی اصلاح کند. اصلاح شیوه فیلترینگ یکی از وعدههایی بود که مسعود پزشکیان در مناظرههای انتخاباتی خود بارها روی آن تاکید کرده بود.
تدوین سند راهبردی در فضای مجازی و سند نظام اقتصاد دیجیتال با محوریت مردمی سازی اقتصاد دیجیتال، تامین زیرساختهای توسعه اقتصاد دیجیتال اعم از ارتباطی و اطلاعاتی و ذخیرهسازی و پردازش، برنامه توسعه کسب و کارهای مبتنی بر ارتباطات و فناوری اطلاعات و هوش مصنوعی از برنامههایی است که او به صورت مستقیم در برنامه خود به آنها اشاره کرده است. افزایش سهم تولید و عرضه کالاها و خدمات دیجیتال از تولید ناخالص داخلی نیز جزو برنامههای ستار هاشمی به شمار میآید.
ایجاد سکوی ملی شبکه توزیع کالا و محصولات یکی از برنامههایی است که هاشمی طبق بند د ماده ۴۸ برنامه هفتم توسعه که به آن اشاره کرده است. از دیگر نکات قابل توجه در این برنامه واقعیسازی تعرفه خدمات بخش متناسب با سرمایهگذاریهای انجام شده و قیمت تمام شده آنها است.
حمایت از محتوا در فضای مجازی
تولید و توسعه محتوای بومی و خدمات محتوایی در فضای مجازی یکی از سر فصلهای برنامههای کاری ستار هاشمی است. برای این منظور او حمایت از تولید محتواها و خدمات بومی در فضای مجازی را در دستور کاری خود قرار داده است، کمک به توسعه نظامهای رسانهای فضای مجازی، تامین و توسعه زیرساختهای فناوری خط و زبان فارسی، ترویج ارتقای سواد فضای مجازی و توسعه فضای مجازی مفید و ایمن برای کودک و خانواده از جمله برنامههای او است.
توسعه اقتصاد تولید محتوا و ایجاد الگوهای اقتصادی جدید از طریق تسهیم درآمد بین تولید کننده، توزیع کننده، ذخیره کننده و پردازشگر به منظور تشویق تولید محتواهای بومی از دیگر برنامههای وزیر پیشنهادی آینده است. این برنامه در دستور کار وزیر دولت سیزدهم نیز قرار داشت اما امکان اجرایی کردن آن تا کنون فراهم نشده است.
توسعه صنعت فضایی
برای توسعه صنعت فضایی ۱۲ سرفصل را هاشمی جزو برنامههای خود به مجلس اعلام کرده است که پیگیری اهداف سند ۱۰ ساله فضایی و اجرای برنامه هفتم توسعه از مهمترین آنها به شمار میآید. در این برنامه افزایش تعداد سامانههای فضایی و ماهوارههای پرتابی به فضا، توسعه زیرساختهای آزمایشگاهی فضایی، تثبیت ماهوارههای سبک در مدار لایه لئو، افزایش سطح پوشش ماهوارهای و تثبیت ماهوارههای سنگین وزن از دیگر برنامههاست.
توسعه پست هوشمند
طبق برنامهای که هاشمی به مجلس ارائه کرده است خدمات پستی به عنوان یکی از زیرساختهای حیاتی برای توسعه کسب و کارهای اینترنتی به شمار میآید و او ۸ برنامه مشخص برای توسعه پست هوشمند را جزو برنامههای خود قرار داده است. از جمله این برنامهها نوسازی زیرساختهای فناوری اطلاعات و بهرهگیری از ابزارهای نوین است و برای این منظور میخواهد از رباتها و پهپادها در بخشهای مختلف استفاده کند.
جذب سرمایه در خدمات نوین پستی، توسعه ظرفیت حمل و نقل ترکیبی و خدمات سکویی با مشارکت بخش خصوصی از جمله برنامههایی است که ستار هاشمی به آنها اشاره کرده است.