به گزارش «فاواپرس» به نقل از گروه علوم و فناوریهای نوین پژوهشگاه فضای مجازی، چالشهای کنونی در زمینه هوش مصنوعی، اغلب واقعیتهای فناوریهای هوش مصنوعی را با تفاسیری غیرواقعی که ممکن است روزی به آن تبدیل شوند در هم میآمیزد. این فناوریها قادر به یادگیری هستند، خودشان تصمیم میگیرند یا بسیار سریعتر از انسان اطلاعات را پردازش میکنند و این تواناییها باعث بالا بردن همزمان امید و ترس میشود. ترس از اینکه اگر روزی این فناوریهای مفید، بر خلاف اهداف انسان، در پی اهداف خودشان باشند، چه اتفاقی میافتد؟
به مرور تفاوت بین علم و تخیل از بین میرود. اکنون چه چیزی واقعیت، و چه چیزی تخیل محسوب میشود؟ حتی آیا میتوان این دو را کامل از هم جدا کرد؟ نوآوری و اهدافی که برای پیشرفت در زمینه هوش مصنوعی در نظر گرفته شدهاند، از فرهنگ عامه، مانند تجسم هوش مصنوعی در ادبیات، داستانهای خندهدار یا تلویزیون الهام گرفتهاند.
نشان دادن این فناوریها همزمان بحثهایی را به وجود آورده و اولویتهایی را در سیاست، کسبوکار، روزنامهنگاری، دین، جامعه مدنی، اخلاق یا تحقیق تعیین کرده است. داستانها، تواناییها و سناریوها در واقع، امیدها، خطرها، راهحلها و انتظاراتی که از فناوریهای جدید میرود را به مردم یک جامعه نشان میدهند. اما علاوه بر این، بحثهایی که در مورد هوش مصنوعی، رباتها و ماشینهای هوشمند گفتهشده، همه وضعیت حالات خود انسان را نشان میدهند. آنها مفاهیمی مانند آگاهی، اختیار، استقلال و طرز تفکر، عمل و احساس ما را بررسی میکنند.
تصورات مربوط به انسان و فناوریها با عقاید جهانشمول فاصله دارد و با توجه به هر فرهنگ تغییر میکند. به همین دلیل بسیار مهم است که برای درک بهتر رابطه بین هوش مصنوعی و انسان، و اینکه آنها چگونه با کشف جنبههای طبیعی و عادی در کنار هم قرار میگیرند، مقایسهای میانفرهنگی انجام شود.
به منظور پاسخ به چالشهای ذکر شده، کنفرانس «هوش مصنوعی و چشماندازهای میان فرهنگی انسانی در زمینه علم و تخیل» در تاریخ پنجشنبه، ۱۲ و ۱۳ می ۲۰۲۲ در شهر برلین برگزار خواهد شد. این کنفرانس در نظر دارد که با تمرکز بر مفاهیم، ارائهها و روایتهای فرهنگهای مختلف، به دو محور اصلی مقایسه بپردازد. این دو محور علم و تخیل و آسیای شرقی و غربی هستند که به ما کمک میکنند تا واقعیتهای مختلف هوش مصنوعی و ماهیت اصلی انسان را درک کنیم.
موضوع مقالات این کنفرانس به شرح زیر است:
فناوریهای هوش مصنوعی و رباتها چه معانی و عملکردهایی دارند؟
دانشمندان چگونه با استفاده از تصاویر پراکنده معروف از هوش مصنوعی، مردم را آگاه میکنند؟
کدام یک از تفاوتهای فرهنگی در مورد رابطه بین هوش طبیعی و مصنوعی است؟
از کدام روش سنتی برای نشان دادن ویژگیهای انسان و جایگزین فناورانه آن استفاده میشود؟
تاریخهای فرهنگی و مفهومی مختلف، چه جنبهای از شرایط حال و آینده ما با هوش مصنوعی را نشان میدهند؟
در این کنفرانس علاوه بر این مقالات که درباره موضوعاتی کلی هستند، از پژوهشهای موردی نوآورانه فناوری به در نظر گیری جنبههای تخیلیشان و رویکردهای آنها در قبال مسائل اجتماعی، اخلاقی و سیاسی، دعوت میشود.
در این کنفرانس تلاش میشود مقایسهای از گفتمانهای آسیای شرقی و مشترک بین اروپا و آمریکا مطرح شود.
موضوعات و دیدگاههای مرتبط با این مقایسهها در مورد سایبرپانک یا ادبیات علمی تخیلی در فیلمها، بحثهای عمومی و تصورات از هوش مصنوعی، رابطه بین شبیهسازی و واقعیت، جنبه مادی، گزارشهای تاریخی و قانونی تخیلات سیاسی فنی و سیاستها است، اما بنا نیست به این موارد محدود باشد.
مشارکت کنندگان در این رویداد از میان دانشمندان رشتههای مختلف از جمله علوم شناختی، علوم کامپیوتر، مطالعات فرهنگی، مطالعات فیلم و ادبیات، مطالعات رسانه و ارتباطات، روانشناسی، علوم سیاسی، مطالعات علوم و فناوری یا جامعهشناسی میتوانند باشند.
موضوعات میان رشتهای (مانند ترکیب دیدگاههای اجتماعی، فرهنگی و فنی) نیز از جمله حوزههای مورد استقبال در این کنفرانس یاد شده است. علاقهمندان به شرکت در این کنفرانس باید مقالاتی که دارای چکیدهای با ۴ هزار تا ۶ هزار لغت هستند را تا تاریخ ۲۰ سپتامبر ۲۰۲۱ به ایمیل ai۲۱@hiig.de ارسال کنند.