نظرسنجی موسسه گالوپ نشان میدهد که قدرت نرم عربستان نسبت به ایران در سالهای گذشته بیشتر بوده و فاصله بین ایران و عربستان سعودی به طور محسوسی به نفع ریاض است.
فاواپرس: نظرسنجی موسسه آمریکایی گالوپ نشان میدهد که قدرت نرم عربستان سعودی نسبت به ایران در سالهای گذشته بیشتر بوده است. بر اساس این نظرسنجی که در ۱۳ کشور با اکثریت جمعیت مسلمان در سال ۲۰۲۲ صورت گرفته، قدرت نرم عربستان سعودی به نسبت ایران، افزایش قابل ملاحظهای یافته است.
بر اساس نتایج این نظرسنجی، در ۱۳ کشور با اکثریت جمعیت مسلمان از مراکش تا پاکستان، میانگین تایید (رهبری بر جهان اسلام) عربستان سعودی در سال ۲۰۲۲ به طور قابل توجهی بالاتر از میانگین تایید ایران بوده است. (به ترتیب ۳۹ درصد در مقابل ۱۴ درصد).
در برخی کشورهای اسلامی فاصله و شکاف بین ایران و عربستان سعودی به طور محسوسی به نفع ریاض است، برای مثال در کویت میانگین تایید دولت عربستان سعودی ۴۷ درصد بیش از ایران و در کشوری مثل لیبی این رقم ۴۱ درصد است.
در ترکیه اما فاصله تایید و ترجیح عربستان سعودی به ایران تنها ۳ درصد به نفع دولت سعودی است و در سرزمینهای فلسطینی این رقم به ۱۲ درصد میرسد.
اختلاف محبوبیت ایران و عربستان
۱۳ کشور بررسی شده در نظرسنجی اختلاف محبوبیت ایران و عربستان، عبارتند از:
- کویت
- لیبی
- اردن
- پاکستان
- مراکش، عراق
- الجزایر
- تونس
- لبنان
- افغانستان
- یمن
- سرزمینهای فلسطینی
- ترکیه
تنها در کشور پاکستان ۵۰ درصد از افراد شرکت کرده در نظرسنجی ایران را به عنوان رهبر جهان اسلام تایید می کنند و در باقی کشورها میانگین حمایت و تایید کمتر از یک چهارم است.
بر اساس این نظرسنجی، میانگین تایید رهبری ایران (بر جهان اسلام) از سوی افکار عمومی ۱۳ کشور بررسی شده عبارتند از:
پاکستان (۵۰ درصد)، مراکش ( ۱۳ درصد)، الجزایر (۲۰)، افغانستان (۲۵)، کویت (۱۸)، لیبی (۱۳) سرزمین های فلسطینی (۱۴)، تونس (۱۴)، لبنان (۱۹)، اردن (۱۰)، یمن (۱۲)، ترکیه (۸) و عراق (۱۴)
در حالی که میانگین تایید عربستان سعودی در همین کشورها عبارتند از:
کویت (۶۵ درصد)، لیبی( ۵۴ درصد)، اردن (۴۸)، پاکستنان (۸۳)، مراکش (۳۸)، عراق (۳۹)، الجزایر (۳۹)، تونس (۳۲)، لبنان (۳۵)، افغانستان (۴۰)،یمن (۲۶)، سرزمین های فلسطینی( ۲۶) و ترکیه (۱۱).
در گزارش گالوپ عینا چنین آمده است:
تنش زدایی بین این دو صادر کننده بزرگ انرژی به دنبال چند دهه تلاش برای تاثیرگذاری منطقه ای صورت گرفته که اغلب با جنگ های نیابتی همراه بوده است. اما در حالی که ایران به مقدار قابل توجهی در تقویت متحدان نظامی خود در کشورهای همسایه موفق بوده است، داده های گالوپ نشان می دهد که عربستان سعودی منبع نسبی حمایت خود را حفظ کرده است، چیزی که در مورد ایران وجود ندارد.
در ۱۳ کشور با اکثریت مسلمان که از مراکش تا پاکستان متفاوت هستند، تایید متوسط رهبری عربستان سعودی در سال ۲۰۲۲ به مقدار قابل توجهی بیشتر از رهبری ایران بوده است (به ترتیب ۳۹ درصد در مقابل ۱۴ درصد).
تایید رهبری عربستان سعودی در تمام ۱۳ کشوری که در سال ۲۰۲۲ مورد بررسی قرار گرفته اند بیشتر از ایران است، و در بسیاری از کشورها این شکاف بسیار بزرگ است. اما کویت و لیبی به خاطر تمایلشان نسبت به پادشاهی [عربستان سعودی] متمایز هستند. در کشور همسایه کویت، ۴۷ درصد تفاوت تایید به نفع عربستان به رابطه نزدیک بین دو کشور عضو شورای همکاری خلیج فارس و شرکای اوپک اشاره دارد، در حالی که ۴۱ درصد تفاوت در لیبی به سود عربستان سعودی است.
در حالی که تایید عربستان سعودی در همه کشورها بالاتر است، تفاوت در ترکیه بسیار کم است، جایی که هر نارضایتی از هر دو کشور ایران و عربستان سعودی به تنها ۳ درصد برتری تایید برای عربستان سعودی منجر شده است. در مناطق فلسطینی، شکاف تایید نسبتاً پایین و ۱۲ درصد است، اگر چه آرای فلسطینی ها نسبت به قدرت های خارجی، شامل چین، روسیه و ایالات متحده برای سال هاست که همچنان پایین باقی مانده است.
در سال ۲۰۲۲، تنها در پاکستان است که اکثریت دیدگاه مثبتی به رهبری ایران دارند (۵۰ درصد). در هیچ کشور مورد بررسی قرار گرفته دیگری بیش از ۲۵ درصد از جمعیت رهبری ایران را تایید نکرده اند که رهبریت ایران را در میان ۱۲ کشور دیگر بسیار کم طرفدار ساخته است. کشورهایی که ایران در آن ها اثرگذاری قابل توجهی دارد، به تهران برخی از کم ترین امتیازات را داده اند. اکثریت بزرگی نسبت به رهبری ایرانی در عراق دیدگاه منفی دارند که در عراق (۸۶ درصد)، یمن (۸۰ درصد) و لبنان (۷۳ درصد) است.
برخلاف عربستان سعودی و بیشتر کشورهای منطقه، ایران یک کشور غیرعرب و غیرسنی است. اما در حالی که جمعیت شیعه لبنان از ایران حمایت نسبتاً بالایی (۵۸ درصد تایید در برابر ۳۹ درصد عدم تایید) داده است، جمعیت مسلمان شیعه عراب چنین نکرده است (۱۷ درصد در برابر ۸۳ درصد).