فاواپرس: مهران مهام تهیهکننده سریالهایی چون «متهم گریخت» و «خانه به دوش» که به کارگردانی رضا عطاران ساخته شده و این سالها بارها در ماه رمضان پخش شده است، درباره دلیل بازخوردهای مثبت بازپخشهای چندباره این آثار بیان کرد: البته آن زمان هم برای چنین آثاری سختگیریهای بسیاری میشد و فشار میآوردند. مثلاً مواردی در این سریال وجود دارد که میگفتند تحقیر خانواده است و باید درآورده شود.
رابطه بیبی و شازده
او اضافه کرد: همین الان هم فیلمنامههایی با این فضاها نمیتواند مجوز بگیرد. آن زمان این سختگیری ها آنقدر بالا بود که مثلاً فشار میآوردند که رابطه بیبی و شازده را از قصه دربیاوریم! مهام درباره پخشهای چندین باره این سریالها و اقبال و علاقه مخاطبان تلویزیون به آنها بیان کرد: الان ساخت این سریالها رویاست، حتی جمع کردن چنین تیمی جزو محالات است. خودم هم اما هر بار مینشینم و این سریالها را تماشا میکنم. حتی غلطگیری هم میکنم.
مدیران گفتند به شبکه خانگی نرو
این تهیهکننده درباره اینکه چرا این همکاری را در شبکه نمایش خانگی ادامه نمیدهد بیان کرد: دو بار برای کار در شبکه خانگی دعوت شدم اما مدیران سازمان از من خواستند که نروم و در خود تلویزیون سریال بسازم. از طرفی فکر میکنم تلویزیون همچنان یکی از اعضای خانه است و در خانهها روشن است. اما در برخی مناطق هنوز مردم زیادی هستند که به خاطر نبود اینترنت نمیتوانند آثار وی او دیها را دریافت کنند یا حتی شاید نتوانند ماهانه پول بپردازند.
مهران مهام اضافه کرد: وی او دیها اما خیلی چیزها را جا به جا کردهاند. هم آزادی متن دارید و شوخیهایی که در وی او دی میشود بیشتر است هم دستمزدهای بهتر پرداخت میشود و بازیگران کمتر به تلویزیون میآیند.
دستمزد عجیب و غریب رضا عطاران
۱۹ سال از پخش سریال خانه به دوش به کارگردانی، نویسندگی و بازیگری رضا عطاران میگذرد. حالا پس از دو دهه تهیه کننده این سریال پرطرفدار تلویزیون دستمزد رضا عطاران را افشا کرده است. او گفته است که در سال ۱۳۸۳ رضا عطاران بین ۸۰ تا ۹۰ میلیون تومان تومان برای کارگردانی و بازیگری دستمزد دریافت کرده است.
تهیهکننده «خانه به دوش» درباره هزینههای ساخت چنین آثاری در آن سالها عنوان کرد: اگر اشتباه نکنم رضا عطاران برای بازیگری و کارگردانی سریالهایی مثل «خانه به دوش» ۸۰ یا ۹۰ میلیون دریافت کرد. با این حال با عشق کار میکردیم.
وی افزود: خاطرم هست فقط میگفتم رضا بیا این قصه را داریم و بعد میرفتیم برای پیش تولید سریال. رضا عطاران هم هیچ صحبتی از دستمزد نمیکرد یا اهل چانه زدن برای دستمزد نبود. عشقی برای همه وجود داشت که کاری بسازیم.
رضا عطاران با دستمزد خانه به دوش در سال ۱۳۸۳ چه چیزهایی میتوانست بخرد؟
رقم دستمزد رضا عطاران شاید در شرایط فعلی بسیار کم به نظر برسد. اما در سال ۸۳ شما با این رقم میتوانستید مهمترین امکانات زندگی را فراهم کنید. اگر کف دستمزدی که رضا عطاران را همان ۸۰ میلیون تومان در نظر بگیریم، به دلار ۸۸۰ تومانی، عطاران آن روزها چیزی در حدود ۹۰ هزار دلار دستمزد دریافت کرده است.
از سکه ۱۰۰ هزار تومانی تا دستمزد ۱۰۶ هزار تومانی
روزنامه جام جم چاپ شنبه ۱۴ شهریور ۱۳۸۳ میگوید که در آن روز قیمت سکه بهار آزادی طرح جدید ۸۸ هزار تومان و طرح قدیم ۱۰۰ هزار تومان بوده است؛ بنابراین رضا عطاران میتوانست با ۸۰ میلیون تومان دستمزدش ۹۰۹ سکه بهار آزادی خریداری کند.
نکته جالب توجه اینجاست که حداقل دستمزد کارگران نیز در همان سال ۱۰۶ هزار تومان مصوب شده بود که با آن میشد یک سکه بهار آزادی طرح قدیم خرید. سکهای که حالا قیمت آن به رقم ۳۱ میلیون و ۶۰۰ تومان رسیده است. حداقل دستمزد کارگران نیز به ۸ میلیون و ۲۰۸ هزار و ۳۰۰ تومان رسیده است. همچنین حداقل دستمزد سال ۸۳ چیزی در حدود ۱۲۰۰ دلار بوده است که حالا به حدود ۱۶۰ دلار رسیده است.
متوسط قیمت مسکن در تهران نیز طبق آمارهای رسمی ۶۰۰ هزار تومان بود که حالا به بیش از ۵۵ میلیون تومان به ازای هر متر مربع رسیده است. در چنین شرایطی میشد یک آپارتمان ۱۳۳ متری با این رقم دستمزد خرید.
قیمت خودرو در سال ۱۳۸۳ و توان خرید رضا عطاران
بررسی قیمت خودروها در سال ۸۳ نشان میدهد که یک دستگاه خودروی پراید نسیم ۶ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان قیمت داشته است. پژو پارس ۱۵ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان، پژو ۲۰۶ حدود ۱۰ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان و سمند ۱۱ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان فروخته میشد. در چنین شرایطی با ۸۰ میلیون تومان پول میشد ۵ دستگاه پژو پارس، ۸ دستگاه پژو ۲۰۶، هفت دستگاه سمند، ۱۲ دستگاه پراید خریداری کرد.
همچنین زمان لازم برای خرید یک پراید برای کارگران با دستمزد ۱۰۶ هزار تومانی ۶۳ ماه بود. اما درحال حاضر قیمت یک پراید صفر به بیش از ۳۰۰ میلیون تومان رسیده است.
با این حال ذکر این موضوع هم مهم است که سریال خانه به دوش جز بهترین آثار تلویزیونی طنز بعد از انقلاب به شمار میرود. رقم دستمزد رضا عطاران نیز در مقایسه به دستمزد کنونی فعالان این حوزه غیر منطقی نیست. از طرفی در طول دو دهه اخیر تلویزیون بارها این سریال را در شبکههای مختلف پخش کرده و رقم قابل توجهی از طریق تبلیغات بازرگانی به دست آورده است.