اواخر سال ۲۰۲۰، هواوی عضو جدیدی از سری Y را با نام Y7a معرفی کرد؛ میانردهای اقتصادی که بر طراحی و دوربین و شارژدهی طولانیمدت متمرکز است. البته چینیها Y7a را در بازار برخی کشورها با نام P Smart 2021 عرضه میکنند که کشور ما خارج از این فهرست قرار میگیرد.
نظیر بسیاری از محصولات اخیر هواوی، Y7a نیز براثر تحریمهای آمریکا از سرویسهای موبایل هواوی (HMS) بهجای سرویسهای گوگل استفاده میکند. هواوی مدعی است که Y7a برای کارآمدبودن عرضه شده و میتواند عموم نیازهای کاربر را بهخوبی رفع سازد؛ اما آیا ادعای این شرکت صحت دارد؟ با بررسی میانردهی اقتصادی هواوی، همراه باشید.
طراحی و کیفیت ساخت هواوی Y7a
بهمحض بهدستگرفتن Y7a، بهدلیل وزن ۲۰۰ گرمی و ضخامت نسبتا زیاد ۹٫۳ میلیمتری آن، متوجه خواهید شد که قرار نیست کار با میانردهای خوشدست را تجربه کنید. بدنه و قاب پشتی این گوشی نیز همانند نسل گذشته (هواوی پی اسمارت ۲۰۲۰) از جنس پلاستیک است؛ بنابراین، نمیتوان Y7a را میانردهای با حسوحال نزدیک به محصولات پرچمدار دانست.
در نمای جلویی Y7a، نمایشگر ۶٫۶۷ اینچی با حفرهای در بخش بالایی آن برای قرارگیری دوربین سلفی دیده میشود که حاشیههای نسبتا قطوری دارد و ۸۴٫۳ درصد از بدنه را بهخود اختصاص داده است. نوع پوشش شیشهای نمایشگر Y7a مشخص نیست؛ اما از همان ابتدا، محافظ نمایشگر معمولی از صفحهنمایش محافظت میکند تا برای مدتی از خطوخشهای احتمالی در امان باشد.
Y7a در نمای پشتی خود از ماژول دوربین با برآمدگی پرچمدارگونی میزبانی میکند که پیشتر مشابه آن را در پی ۴۰ پرو هواوی دیده بودیم. قاب پشتی بهسوی فریم دستگاه خمیدگی دارد که به جایگیری بهتر گوشی در دست کمک شایانی میکند. برخلاف فریم پلاستیکی گوشی که پوشش مات دارد، قاب پشتی دستگاه را روکش براقِ مستعد جذب لک و اثرانگشت پوشانده است. Y7a هواوی در سه رنگ طلایی و سبز و مشکی دردسترس است که هر سه طیف ساده و بدون طرحی را دارند.
در لبهی سمت راست دستگاه، کلید پاور ادغامشده با حسگر اثرانگشت و کلیدهای تنظیم صدا بهچشم میخورد و در لبهی سمت راست دستگاه درگاهی با ظرفیت دو سیمکارت نانو و یک کارت حافظهی microSD جاخوش کرده است. لبهی بالایی گوشی فقط میکروفن دوم قرار دارد و لبهی پایینی دستگاه نیز از اسپیکر، میکروفن، جک ۳٫۵ میلیمتری هدفون و درگاه شارژ USB 2.0 Type-C میزبانی میکند.
نمایشگر و اسپیکر هواوی Y7a
Y7a هواوی برای نمایش محتوا از نمایشگر ۶٫۶۷ اینچی از نوع IPS LCD با وضوح ۲۴۰۰ در ۱۰۸۰ پیکسل و تراکم پیکسلی ۳۹۵ پیکسلبراینچ بهره میگیرد که در بخش بالایی خود، حفرهای برای میزبانی از دوربین سلفی دارد. بهدلیل منعطفنبودن پنلهای LCD و نبود حساسیت کافی برای خمکردن کنارههای آنها در گوشیهای اقتصادی، مشکلاتی نظیر تیرگی حواشی نمایشگر بهوجود میآید که Y7a نیز در فهرست همین گوشیها قرار میگیرد.
براساس آزمایشها، حداکثر روشنایی نمایشگر Y7a هواوی در حالت دستی به عدد ۲۸۷٫۱ نیت میرسد که با بهترینهای میانردههای اقتصادی بازار فاصلهی نسبتا زیادی دارد؛ اما بهلطف حداقل روشنایی ۱٫۰۸ نیتی، Y7a در محیطهای تاریک تجربهی بسیار خوبی برای کاربر بهارمغان میآورد. رنگ مشکی در نمایشگر Y7a چندان عمیق نیست و همین موضوع موجب محدودشدن کنتراست Native به عدد ۱۶۱ میشود که نتیجهی چندان رضایتبخشی بهشمار نمیرود.
Y7a هواوی امکان انتخاب یکی از دو پروفایل رنگی Normal و Vivid را دراختیار کاربر میگذارد که هیچیک از آنها فضای رنگی گستردهی DCI P3 را کامل پوشش نمیدهند. در آزمایش، Y7a در پروفایل رنگی Normal پوشش کاملی از فضای رنگی sRGB دارد و خطای میانگین آن در نمایش رنگها به عدد رضایتبخش ۲٫۷ میرسد. در این پروفایل رنگی، نمایشگر تعادل بسیار رضایتبخشی در نمایش رنگها دارد و تمایل چندانی بهسمت سردی یا گرمی دیده نمیشود.
در پروفایل رنگی Vivid، نمایشگر فضای رنگی sRGB را کاملا پوشش میدهد؛ اما از پوشش فضای رنگی گستردهی DCI P3 خبری نیست، صرفا رنگها اشباعتر بهنظر میرسند. خطای میانگین ۵٫۷ در نمایش رنگها چندان رضایتبخش نمیدانیم و تمایل شدید رنگها به سردی از دیگر معایب این پروفایل رنگی بهشمار میآید.
حداکثر حجم صدای خروجی از اسپیکر تککانالهی Y7a بلند نیست. درحالیکه کیفیت و تفکیک صداها نیز چندان مناسب ارزیابی نمیشود، مطمئنا در استفادههای روزمره کاربر را دچار مشکل نمیکند.
نرمافزار و رابط کاربری هواوی Y7a
هواوی میانردهی اقتصادی Y7a را با سیستمعامل اندروید ۱۰ و رابط کاربری اختصاصی EMUI 10 روانهی بازار کرده است. رابط کاربری اختصاصی هواوی طرفداران و البته مخالفان خود را دارد؛ اما اگر پیشتر از گوشیهای این شرکت چینی استفاده کردید و از طرفداران رابط کاربری آن هستید، EMUI 10 نیز میتواند برایتان تجربهی خوشی رقم بزند.
پس از تحریمهای آمریکا و درادامهی آن شرکتهای پراهمیتی نظیر گوگل علیه هواوی، نگرانی کاربران از خرید گوشیهای هوشمند این شرکت چینی بیشتر شد؛ چراکه در گوشیهای هوشمند هواوی، سرویسهای موبایلی هواوی (HMS) جایگزینِ سرویسهای موبایلی گوگل شدهاند.
هواوی برای حفظ طرفداران خود در میان ایرانیها، بهموجب همکاری با توسعهدهندگان ایرانی سعی میکند تعداد اپلیکیشنهای ایرانی سازگار با HMS را افزایش دهد. درحالحاضر بنابر ادعای هواوی، ۲۹ اپلیکیشن پرطرفدار ایرانی روی سرویسهای موبایلی هواوی بدون مشکل اجرا میشوند. ما علاوهبر نرمافزارهای خارجی محبوب، تمام اپلیکیشنهای این فهرست را روی Y7a اجرا کردیم تا از اجرای تماموکمال آنها مطمئن شویم. دراینبین، تپسی ویژهی سفیران که در آخرین آزمایش اجرای اپلیکیشنها از اپلیکیشنهای اجرانشدنی فهرست ما بود، حالا بدون مشکل اجرا میشود؛ اما اسنپ ویژهی سفیران، هنوز روی گوشیهای مجهز به HMS اجرا نمیشود.
هواوی برای پرکردن جای خالی سرویسهای گوگل، مدتی قبل از پلتفرم پتال (Petal) بهعنوان راهکاری جدید درکنار راهکارهای جایگزین سابق پرده برداشت. پلتفرم پتال سرویسهای پتال سرچ (سرویس جستوجوی قدرتگرفته از موتور جستوجوی مایکروسافت بینگ) و سرویس پتال مپس را دربر میگیرد. متأسفانه در بررسیها، پتال مپس در ایران کاربردی نبود؛ اما پتال سرچ بدون مشکل کار میکرد.
بازده و عملکرد هواوی Y7a
هواوی پساز کشمکشهایی که در همکاری با TSMC براثر حریمهای آمریکا علیه این شرکت چینی داشت، تصمیم گرفت با SMIC همکاری کند. هواوی Y7a از Kirin 710a قدرت میگیرد؛ تراشهای که نخستین ثمرهی همکاری هواوی و SMIC بهحساب میآید و مسیر کرین ۷۱۰ ساخت TSMC را ادامه میدهد.
برخلاف کرین ۷۱۰ که با لیتوگرافی ۱۲ نانومتری تولید میشد، کرین 710A با اندکی عقبگرد با فرایند ۱۴ نانومتری ساخته میشود که روی کاغذ از بهرهوری و عملکرد تراشه میکاهد. این تراشه از ترکیب چهار هستهی ۲ گیگاهرتزی Cortex-A73 و چهار هستهی ۱٫۷ گیگاهرتزی Cortex-A53 بهعنوان CPU استفاده میکند و برای پردازشهای گرافیکی نیز به واحد چهارهستهای Mali-G51 متکی است.
تراشهی Kirin 710a از شبکهی LTE با سرعت دانلود و آپلود بیش از ۶۰۰ و ۱۵۰ مگابیتبرثانیه پشتیبانی میکند. پشتیبانی از شبکهی WiFi 5 و اتصال بلوتوث ۴٫۲ از دیگر ویژگیهای ارتباطی کرین 710a بهحساب میآید. کاهش ۲۰۰ مگاهرتزی فرکانس هستههای Cortex-A73 درمقایسهبا تراشهی Kirin 710 و قدمت چندینسالهی این هستهها به ما گوشزد میکند که باید انتظاراتمان از تراشهی Kirin 710a و عملکرد گوشی Y7a را کم کنیم.
Y7a هواوی در دو نسخهی ۶۴ و ۱۲۸ گیگابایتی با قابلیت ارتقا ازطریق درگاه کارت حافظهی microSD و چهار گیگابایت حافظهی رم عرضه میشود که ما نسخهی ۱۲۸ گیگابایتی این گوشی را برای بررسی دراختیار داشتیم.
همانند سایر گوشیهای هوشمند هواوی، کاربر میتواند با مراجعه به بخش تنظیمات باتری و فعالکردن Performance mode، عملکرد تراشه را با افزایش مصرف انرژی به حداکثر برساند. بنابر بررسیها، اختلاف عملکرد Y7a در حالت روشنبودن Performance mode با حالت عادی چندان محسوس نیست.
با نگاهی به نتایج بهدستآمده در بنچمارکها، متوجه خواهید شد که Y7a در رتبهی پایینتری از رقبایش قرار میگیرد؛ اما بهخوبی از عهدهی کارهای روزمره برمیآید و بازیها را با کمترین تنظیمات گرافیکی میتواند اجرا کند. چنانچه در این بازهی قیمتی بهدنبال بازدهی و عملکرد بهتر هستید، بد نیست نگاهی به ردمی نوت ۹ اس شیائومی بیندازید.
باتری
هواوی ادعا میکند Y7a بهلطف باتری حجیم ۵،۰۰۰ میلیآمپر ساعتی، شارژدهی فوقالعادهای دارد؛ اما آیا واقعا چنین است؟ برای سنجیدن صحت ادعای هواوی، آزمونهای طولانی را روی این گوشی هوشمند اجرا کردیم. پس از تنظیم روشنایی نمایشگر روی ۲۰۰ نیت و غیرفعالسازی تمامی اتصالات بیسیم (حالت پرواز) و قطع صدای اسپیکر، Y7a ویدئو HD معیار را ۱۲ ساعت و ۲۸ دقیقه پخش کرد که با بهترینهای بازار فاصله دارد.
صرفنظر از پخش فیلم، Y7a با ثبت زمان ۱۰ ساعت ۳۲ دقیقه (حالت عادی) و ۱۰ ساعت و ۱۵ دقیقه (حالت Performance) در آزمون طولانی PCMark، نشان داد که در کاربریهای روزمره با میانگین روزانه ۵ ساعت Screen-on-time میتواند کمی بیش از دو روز کاربر را همراهی کند.
وای 7a بهصورت پیشفرض با شارژر سریع ۲۲٫۵ وات فروخته میشود که میتواند در ۹۰ دقیقه باتری ۵،۰۰۰ میلیآمپرساعتی دستگاه را کامل شارژ کند. مطابق انتظار، هواوی Y7a بهعنوان دستگاهی در ردهی قیمتی اقتصادی، از شارژ بیسیم بهرهای نمیبرد.
دوربین
درکنار بسیاری از تولیدکنندگان گوشیهای هوشمند، هواوی نیز برای افزایش جذابیت میانردههایش، شیوهی افزایش تعداد دوربینها را بهکار میگیرد که نمونهای از آن را در Y7a میبینیم. دوربین واید ۴۸ مگاپیکسلی با لنز f/1.8، دوربین فوقعریض ۸ مگاپیکسلی با لنز f/2.4، دوربینهای ماکرو و عمقسنج ۲ مگاپیکسلی با لنز f/2.4 بههمراه ماژول ۸ مگاپیکسلی سلفی با لنز f/2.0 وظیفهی ثبت عکسها را در Y7a برعهده دارند.
محیط کاربری نرمافزار دوربین در Y7a با محیط کاربری نرمافزار دوربین سایر محصولات هواوی چندان متفاوت نیست. در نوار پایینی، حالتهای اصلی عکاسی خودکار، عکاسی پرتره، عکاسی در شب (Night Mode)، عکاسی با افکت بوکه (Aperture) و منو دسترسی به حالتهای دیگر قرار گرفتهاند. در نوار بالایی نیز، کلیدهای تنظیمات، فیلترها، فلش دوربین، هوش مصنوعی و حالت AI Lens برای تشخیص سوژه بهچشم میخورد و کاربر برای جابهجایی بین دوربینهای واید و اولتراواید میتواند از اسلایدر موجود با امکان زوم دیجیتال تا سقف ۱۰ برابر نیز استفاده کند.
نخستین گزینه در منو More، حالت عکاسی پیشرفته (Pro) است که امکان تنظیم ISO (تغییرپذیر از ۵۰ تا ۳۲۰۰)، سرعت شاتر (تغییرپذیر از ۱/4000s تا 30s)، ضریب نوردهی (تغییرپذیر از ۴- تا ۴+) و تراز سفیدی را به کاربر میدهد. متأسفانه هواوی هنوزهم به پیادهسازی HDR بهعنوان گزینهای در عکاسی خودکار اعتقادی ندارد و آن را بهعنوان یکی از حالتهای عکاسی با دوربین اصلی در نظر میگیرد!
دوربین اصلی Y7a هواوی برای ثبت تصویر از حسگر ۴۸ مگاپیکسلی و ۱٫۲ اینچی با پیکسلهای ۰٫۸ میکرومتری و فوکوس خودکار تشخیص فاز استفاده میکند. دوربین اصلی برای ثبت تصاویر ۱۲ مگاپیکسلی با پیکسلهای ۱٫۶ میکرومتری بهکمک فیلتر رنگی Quad-Bayer، دادههای هر چهار پیکسل مجار را تجمیع میکند تا عکسها با گسترهی دینامیکی وسیعتر و رنگهای روشنتر ثبت شوند.
در وضعیت نوری مناسب، دروبین اصلی Y7a هواوی عملکرد رضایتبخشی دارد؛ اما فراتر از انتظار نمیرود. جزئیات تصاویر دوربین اصلی درمجموع مناسب ارزیابی میشود. گسترهی دینامیکی چندان وسیع نیست و رنگها در حالت خودکار بیشتر به سردی متمایل هستند.
الگوریتم نرمافزار دوربین Y7a عملکرد چندان پایداری ندارد؛ بنابراین، گاهی کاربر برای ثبت تصویر ایدئال خود، به ثبت چندین عکس مجبور میشود. اگر قصد داشته باشید در شرایط محیطی با نور زیاد عکس بگیرید، یکی دیگر از ضعفهای دوربین روشنکردن بیشازحد تصویر و درنهایت سوزاندن جزئیات در هایلایتها خواهد بود.
جمعبندی
رنگهای دقیق و کنتراست مناسب نمایشگر، باتری حجیم با شارژردهی و سرعت شارژ عالی، تجربهی عکاسی رضایتبخش ازجمله ویژگیهای مثبت Y7a هواوی بهشمار میروند که در رقابت تنگاتنگ گوشیهای هوشمند میانردهی این بازهی قیمتی، برگبرندهای برای میانردهی هواوی میتوانند باشند.
وضعیت برای HMS بسیار بهتر از گذشته است و اکنون بسیاری از اپهای محبوب با سرویسهای موبایل هواوی سازگارند؛ اما فقدان سرویسها و اپهای گوگل از دلایل محکم برای بیشتر فکرکردن روی انتخاب Y7a بهشمار میرود. همچنین، تراشهی Kirin 710a نیز دربرابر رقبا حرف زیادی برای گفتن ندارد.